Gazdaság

Ötven százalék alá kerülhetett gáztárolóink töltöttsége

Kummer János / 24.hu
Kummer János / 24.hu

Ötven százalék alatt kereskedelmi gáztárolóink töltöttsége – írta pár napja a VGF szaklap. Ha az október elseje óta tapasztalt, a tavalyinál kétszer nagyobb ütemben folyik a fűtési szezon hátralévő részében is a kitárolás, 100 nap múlva kiürülnek Magyarország kereskedelmi gáztárolói. Ennek persze nem szükségszerű bekövetkeznie, mert az import növelésére van lehetőség, ha pedig baj történik, rendelkezésre áll még az 1,2 milliárd köbméteres állami vésztartalék is – tették hozzá.

Az elmúlt két esztendőben rendre nagyon magas, gyakorlatilag 100 százalékos töltöttségi szintről indult a kitárolási szezon, idén azonban nem ez volt a helyzet. A töltöttség szeptember 30-án, 76 százalékon érte el a maximumát, azóta a tárolók folyamatosan apadnak, méghozzá 0,5 százalékpontos, vagy annál is nagyobb ütemben. A cikkük írásakor elérhető legutolsó adat december nyolcadikai volt 50,12 százalékos töltöttségi szinttel, így az átlagos kitárolási ütem miatt biztosra vehető, hogy azóta már benéztünk az 50 százalék alá.

Mai hírünk volt, hogy a veszélyhelyzet miatt változnak a gázellátás szabályai. A rendelet a magyarországi gáztárolók működtetőiről szól, lényege, hogy a cégeknek kötelező kölcsönadniuk a felszabadítható párnagázukat (ez az a gázmennyiség, amely biztosítja az optimális ki- és betároláshoz szükséges tárolói nyomást) a lakosságot is kiszolgáló egyetemes szolgáltatóknak, hogy náluk legyen elégg gáz. A gázt legkésőbb 2022. szeptember 30-ig vissza kell sajtolni a tárolóba. A „gázos” szakma álláspontja szerint kockázatos hozzányúlni a párnagázhoz, hiszen az biztosítja a tároló optimális nyomását – írta szintén a VGF szaklap.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik