Gazdaság

Bőven van gáz a magyar gáztárolókban

Czeglédi Zsolt / MTI
Czeglédi Zsolt / MTI

A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) legfrissebb, november 15-ei állapotot tükröző adatai szerint a magyarországi földalatti gáztárolókban összesen 4,565 milliárd köbméter földgáz van, ami 72,11 százalékos töltöttséget jelent – írta a Portfolio.hu. A szakportál szerint érdemes az adathoz hozzátenni, hogy a tárolókban 2018 hasonló időszaka óta most a legalacsonyabb a készletszint. De az elmúlt 10 évet összességében vizsgálva még ezzel együtt is magas volumenről beszélhetünk.

A tavalyi és a 2019-es év kiugró volt a töltöttségben (feltehetően az orosz szerződésben megmaradt mennyiségek megnövelt átvétele miatt is), előtte a 2017-es év novemberi töltöttség csaknem megegyezett a mostanival, az azt megelőző években viszont jóval alacsonyabb volt az aktuális töltöttség a november közepi napokon.

A hazai földgáztárolóban elhelyezendő földgázkészlet mennyiségét a MEKH határozza meg, figyelembe véve az adott szolgáltató szolgáltatási területén az elmúlt százhúsz hónapban mért legmagasabb téli időszaki fogyasztást.

Kiemelt kép: Nyomásmérő órák a Magyar Földgáztároló Zrt. hajdúszoboszlói telephelyén 2020. január 8-án. 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik