Gazdaság

Mégis veszítenek a nyugdíjasok az MNB friss inflációs előrejelzése alapján

Farkas Norbert / 24.hu
Farkas Norbert / 24.hu

Az MNB legfrissebb prognózisában a korábbi 4,6-4,7 százalékról 5,1 százalékra emelte idei inflációs várakozását. Ez két dolgot jelent az Azénpénzem.hu szerint. Részben azt, hogy a kormányt a korábbi, szintén igen magas szint nem annyira zavarta. Másrészt viszont a legújabb előrejelzés szerint még a megemelt emelés sem lehet elég a nyugdíjasoknak.

Mint ismert, az idei év elején (januártól) 3 százalékos emelést kaptak a nyugdíjasok (a költségvetésben beállított 3 százalékos infláció alapján), majd kétszer is volt pótlólagos nyugdíjemelés. Először júniusban, 0,6 százalékos, majd novemberben – a vártnál nagyobb – 1,2 százalékos. Ha mindezt összeadjuk (4,8 százalék), az derül ki, hogy az MNB legfrissebb idei 5,1 százalékos inflációs előrejelzése alapján még mindig 0,3 százalékos mínuszban lehetnek a nyugdíjasok, ami az idei nyugdíjemeléseket illeti.

De nézzük meg azt is az új prognózis tükrében, mire számíthatnak az idősek 2022-ben. Ami már biztos, hogy a korábban tervezett 3 százalék helyett jövő januárban 5 százalékkal emelkednek a nyugdíjak – ezt jelentette be bő egy hete Orbán Viktor miniszterelnök, és aztán kőbe is vésték egy kormányrendelettel. A miniszterelnök a döntést a jegybank előrejelzésével indokolta. Nos, az MNB a friss előrejelzése alapján továbbra is azzal számol, hogy a fogyasztói árak emelkedése 2022-től csökkenésnek indul, és a jegybank úgy becsli most, hogy az infláció jövőre 4,7-5,1 százalék közötti lehet. Ez alapján nem biztos, hogy a jövő évi 5 százalékos nyugdíjemelés lefedi a 2022-re várható áremelkedést, de van rá esély.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik