Gazdaság

A veszélyhelyzetre hivatkozva kapott kormányzati segítséget a kavicskirály

A nemzetgazdaság működőképességének megőrzése céljából, a nyersanyag-ellátás veszélyhelyzet időszaka alatt történő megfelelő biztosítása, illetve a bányászati jog hasznosítására irányuló beruházások megvalósítása érdekében az Orbán-kormány az Ártánd területén lévő 34 telket beruházási célterületté nyilvánította, ami jelentősen leegyszerűsíti az engedélyeztetési eljárásokat. Az erről szóló kormányhatározat a hétfői Magyar Közlönyben jelent meg – írta a Népszava.

A 120 hektáros bányaterület a Viastein Kft. tulajdonában van, amelynek egyik tulajdonosa Dicső László cége, a másik pedig Balázs Attila. A Viastein idén áprilisban megkapta az ártándi bányanyitáshoz szükséges környezetvédelmi engedélyt a Hajdú-Bihar megyei kormányhivataltól, de úgy tűnik, szükség volt még egy kis kormányzati segítségre az induláshoz – fogalmazott a lap, megemlítve azt is, milyen korábbi segítségekre támaszkodhatott a kavicskirály.

Balázs Attila idén került fel a száz leggazdagabb magyar listájára, az 57. helyre, 27 milliárd forinttal. A székelyföldről származó üzletemberhez köthető a Bayer Construct, amely olyan hatalmas állami beruházásokban vett már részt, mint a Puskás Stadion építése, és benne volt a balatonfűzfői lőporgyár kivitelezésében is. A vállalatcsoport az alapanyaggyártástól az üzemeltetésig a teljes vertikumot átfogja, az állami támogatással épült hatalmas térkőgyárukról korábban írtunk. A Viastein termékeit nem csak állami beruházásoknál használják előszeretettel, Mészáros Lőrinc hansági luxus vadászházához is ezeken a térköveken át vezet az út.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik