Közélet

Környezetvédelmi tanulmány nélkül építkezhetnek Visegrádon, az egyik legértékesebb európai természeti területen

DRONE EYE photography
DRONE EYE photography

Indulhat a lassan másfél évtizede bezárt visegrádi-lepencei strand területének újjáépítése, miután a hatóság nem tartotta szükségesnek a környezetvédelmi hatástanulmányt, holott a legértékesebb európai természeti területek egyikéről van szó – írta meg a Hvg.hu.

A lepencei strandfürdőről nemrég hosszabban is írtunk: ez volt egykor Magyarország egyik legszebb panorámájával rendelkező fürdője, de 30 évvel a megnyitását követően 2007-ben bezárta a kapuit, és azóta sem látogatható.

Kapcsolódó
Borzalmas állapotban van az ország egykor legszebb panorámájú strandja
Úgy volt, hogy hamarosan felújíthatják, de ebből egyelőre semmi nem látszik.

A beruházó a Visegrád Lepence Völgy Strandfürdő Kft., amelynek végső tulajdonosai között van az Appeninn nevű tőzsdei cég. Ez a milliárdos Jellinek Dániel és Balázs Attila irányítása alatt áll, és a céghálóban az egyik menedzser a szállodai szakemberként számontartott Szepesi Richárd is; mindhárman több üzletet is kötöttek már Tiborcz Istvánnal, aki így hol luxusszállodához jutott, hol pedig – az Appeninn eladásával – megmenekült attól, hogy az uniós támogatások miatt magyarázkodnia kelljen.

A lap szerint a mostani eljárásban a Duna–Ipoly Nemzeti Park szakembereinek kellett felhívniuk a figyelmet arra, hogy

a hegyoldalban védett forrás is van, amelybe nem szabad beleereszteni a termálmedence vizét, hiszen azzal a helyi állatfajokat kiszorítanák a melegebb vizet kedvelők.

Bár a tervekben az is szerepel, hogy a későbbiekben apartmanok építésére is készülnek, a környezetvédelmi engedélyt így is megkapták a befektetők, akiknek a beruházását már az ősszel kiemeltnek nyilvánította a kormány, és 3 milliárd forint állami támogatást is megítéltek nekik.

Kapcsolódó

Ajánlott videó

Olvasói sztorik