Gazdaság

A chiphiány miatti leállások ellenére szénné keresik magukat az autógyárak

Ronald Wittek / MTI / EPA
Ronald Wittek / MTI / EPA

A világ 16 legnagyobb autógyártó cége a koronavírus-járvány és a chiphiány ellenére rekordnyereséget ért el, erre jutott egy nagy tanácsadó cég, az E&Y tanulmánya. Az elmúlt negyedévben a működési eredmény éves összevetésben tizenegy százalékkal, összesen 23,1 milliárdra nőtt, ami korábban soha nem látott szint – írja a hvg.hu az Autopro.hu-ra hivatkozva.

A világméretű chiphiány a Magyarországon működő multikat is sújtja, a kecskeméti Mercedes , a győri Audi és az esztergomi Suzuki is a tervezettnél hosszabban és többször tartott kényszerpihenőt, megfeküdt őszre a magyarországi autóipar.

Az autógyárak azért tudtak rekorderedményt elérni, mivel a meglevő chipeket inkább a magasabb árfekvésű, nagyobb haszonkulccsal értékesített járművekbe építették be. Ráadásul mivel az autók iránti kereslet meg felrobbant, jóval meghaladja a kínálatot, ezért az autógyárak már kevésbé adnak kedvezményeket.

Miközben a nagy autógyárak hasítanak, a beszállítóik jelentős részét veszély fenyegeti. Egy tanulmány szerint tanulmánya szerint a 35 ország a felmérésbe bevont 494 beszállítójának csupán 24 százaléka van pénzügyileg stabil helyzetben, miközben 42 százalékuk „pénzügyileg feszült helyzetbe” került, írják.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik