Gazdaság

Így jelenthetik be a benzinkutak a NAV-nak, ha beadják a kulcsot az árbefagyasztás miatt

A kormányrendelet szerint köteles üzemszünetet jelenteni a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) és az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) felé az a kút, amely hét napon belül a nyitvatartási idejében 48 órán keresztül nem tudja a rögzített áron kínálni az üzemanyagokat. Aki üzemszünetet hirdet, annak a helyébe pedig másik üzemeltetőt jelölhet ki a minisztérium, azok közül, akik jelentkeztek erre a feladatra. Mint írtuk, a Mol jelentkezett, ők vállalnák.

A NAV tájékoztatót készített, hogyan jelenthetik be a kutak az üzemszünetet, legkésőbb 48 órán belül.

A bejelentést elektronikus úton kell megküldeni, az e-Papír szolgáltatással. Csak az elektronikus bejelentés szabályos. 

Ahhoz, hogy a bejelentés szabályos legyen, az is kell még, hogy

  • az az üzemeltető saját tárhelyéről (cégkapu, hivatali tárhely, KÜNY tárhely) küldje. Azonban az is megfelelő, ha
  • a bejelentés nem az üzemeltető saját tárhelyéről érkezik, de a beküldő az üzemeltető törvényes képviselője, vagy
  • a bejelentés nem az üzemeltető saját tárhelyéről érkezett, de az e-Papír mellékleteként érkező bejelentés az üzemeltető vagy törvényes képviselője elektronikus aláírását vagy AVDH hitelesítését tartalmazza; vagy
  • a bejelentés nem az üzemeltető saját tárhelyéről érkezett és a bejelentéshez a beküldőre vonatkozó eseti meghatalmazást csatoltak. A meghatalmazásnak az általános közigazgatási rendtartás szabályai szerint teljes bizonyító erejű köz-, vagy magánokiratnak kell lennie, azt a meghatalmazónak elektronikusan alá kell írnia vagy AVDH-val kell hitelesítenie, és így kell csatolnia az e-Papírhoz.

A szöveg például lehet ez a szöveg:

… (nyilatkozatot tevő neve) … (nyilatkozatot tevő minősége) mint a(z)  … (üzemeltető neve) … (üzemeltető adószáma), … (üzemanyagtöltő állomás címe) alatti üzemanyagtöltő állomás üzemeltetője az üzemanyagok hatósági áras forgalmazására vonatkozó részletes szabályokról szóló 626/2021. (XI. 13.) Korm. rendelet 2. § (3) bekezdése alapján bejelentem az üzemszünetet.

Az üzemszünet kezdete: 202… év … hó … nap … óra.

Az e-Papír szolgáltatás használatakor

  • a Témacsoport rovat legördülő listájából az „Egyéb” opciót,
  • az Ügytípus rovat legördülő listájából az „Egyéb” opciót,
  • a Címzett rovat legördülő listájából az üzemanyagtöltő állomás fekvése (címe) szerint *illetékes NAV adó- és vámigazgatóságot
    kell kiválasztani.

Az igazgatóságok listája itt elérhető.

Mint írtuk, az árbefagyasztás elsősorban a kisebb, önálló bentinkutakat hozhatja lehetetlen helyzetbe.

Kapcsolódó
„Remélem, hogy nem kerül sor a benzinkutak átvételére”
Veszteségessé tette a 95-ös benzin, illetve gázolaj értékesítését, hogy az üzemanyagárakat 480 forinton befagyasztották. Főleg a kisebb családi vállalkozásokat hozhatja lehetetlen helyzetbe az intézkedés. A kutak átvételével kapcsolatban nagy a bizonytalanság.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik