Gazdaság

Bige László műtrágyakirály fiai személybiztonsági céget alapítottak

Balázs Attila / MTI
Balázs Attila / MTI

Miközben sorra kapja az ütéseket Bige László, Magyarország egyik leggazdagabb embere,  a műtrágyabirodalom céghálója is megmozdult. Bigéék két új kft-t alapítottak, mindkettőt októberben jegyezte be a cégbíróság, és az is közös bennük, hogy nevükben a pajzsra utaló szó szerepel, csak az egyikben latinul (scutum), a másikban görögül (hoplon).

Október 4-én jegyezték be a Bige Scutum Kft.-t, ezt Bige László három fia, Dávid, Zalán és Zoltán közösen alapították. A cég tevékenységi köreinek listája elég hosszú, a kommunikációtól a takarításig sokféle tevékenység szerepel, ezekben annyi változás történt alapítás óta, hogy

a cég fő profilját személybiztonsági tevékenységre változtatták a bejegyzés után néhány nappal.

A cég 3 millió forint törzstőkéjéből Bige László legidősebb fia, Zoltán 1,02 millió forintot, Zalán, illetve Dávid 990-990 ezer forintot jegyez.

Október 25-én jegyezték be a Bige Hoplon Kft.-t, amit Bige László a fiaival közösen hozott létre, a cég fő tevékenységeként üzletviteli, egyéb vezetési tanácsadást adták meg. Bige László birtokolja a 3 milliós törzstőke 76 százalékát, 2,28 millió forintnyi üzletrészt birtokol, fiai 240-240 ezer forintos üzletrésszel rendelkeznek, ami fejenként 8 százalékos tulajdonrészt jelent. Ügyvezetője Bige legidősebb fia, Zoltán és a nyíregyházai illetőségű Görögh László.

A cégalapításokról érdeklődtünk a csoportnál, azt válaszolták, nem kell túlgondolni a dolgot, a kft-k azt teszik majd, amit a cégpapírokban megjelöltek. Bige László és cégcsoportja mindenesetre évek óta a hatóságok célkeresztjében áll, az utóbbi hetekben pedig felgyorsulni látszanak az események:

  • Nemrég a Gazdasági Versenyhivatal kartellezés miatt rekordméretű, több mint 11 milliárd forintos büntetéssel sújtotta a csoport hat tagját
  • Néhány hete kétmilliárd forintos vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés, valamint vesztegetés miatt vádat emelt a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Főügyészség Bige László és öt munkatársa ellen.
  • Tavaly más ügyben, de ugyancsak vesztegetés miatt emelt vádat az ügyészség, vagyonelkobzást és két év börtönbüntetést indítványozott Bigével szemben.

A Partizán Spartacus című műsorában Bige László a versenyhivatal gigabírsága kapcsán úgy fogalmazott, hogy nincs köze a valósághoz, politikai ügyről van szó, tönkre akarják tenni őket. „Ez a kormánynak egy gazdaságvédelmi akcióterve, amiben úgy gondolják, hogy eljött az ideje annak, hogy minket tönkre tegyenek és aztán elosztanak egymás között.”

Ajánlott videó

Olvasói sztorik