Gazdaság

Pontosított a NAV az szja-visszatérítéssel kapcsolatban

Kummer János / 24.hu
Kummer János / 24.hu

Ezúttal három olyan témát emelt ki a Nemzeti Adó- és Vámhivatal, amellyel kapcsolatban bizonytalanságot tapasztalt az egyes híradásokban.

  1. A munkáltatók, kifizetők által kiadandó összesített igazolás (M30-as igazolás) kiadási határideje nem változott, az továbbra is január 31. marad.
  2. Ha egy jövedelem – például ingatlan-bérbeadás – nem szerepel a NAV rendszerében, akkor ezt a jövedelmet és az utána megfizetett adóelőleget az adózónak kell feltüntetnie az szja-bevallásában, vagy ki kell ezzel egészítenie a NAV által készített adóbevallási tervezetet. A VISSZADO-nyomtatványon a jogosultságról és a kiutalási számlaszámról, postázási címről lehet nyilatkozni, olyan jövedelemről nem, ami után az adózó saját maga fizeti meg az adóelőleget.
  3. Nem feltétel, hogy a várandós anyának és házastársának bejelentetten közös lakcíme legyen. Az szja-törvény szerint a várandós nőnek és házastársának ahhoz, hogy jogosultak legyenek a családi kedvezményre, nem közös lakcímen, hanem közös háztartásban kell élnie, ami érzelmi-gazdasági életközösséget jelent, megléte igazolható a közös lakcím mellett más bizonyítási eszközökkel is. Az eltérő lakcím önmagában még nem kizáró ok a családi adókedvezménynél és az adó-visszatérítésnél sem.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik