Gazdaság

Nagyvárosi dzsungelt kaphat a csepeli szigetcsúcs

Fürjes Balázs / Facebook
Fürjes Balázs / Facebook
Természetes módon tisztítja majd meg a vadregényes park a csapadékvizeket.

Megkötötték a tervezési szerződést Budapest egyik új nagy parkjára – osztotta meg a Facebook-oldalán Fürjes Balázs, a Miniszterelnökség Budapest és a fővárosi agglomeráció fejlesztéséért felelős államtitkára szerdán. Speciális élőhelyet akarnak létrehozni Csepel északi részén, nagyjából szemközt a tervezett Diákvárossal/Fudan-campusszal.

A terület most még sittel, autógumikkal, roncsokkal van tele, de egy három városmajornyi méretű parkká tervezik alakítani.

Fürjes szerint innovatív megoldások is lesznek a parkban, a vizes élőhely gerinchúrját egy “növényekkel átszőtt vízfelület” adja majd, ami végigmeanderezik a parkon. Ez a tervek szerint sok állatnak és növénynek ad majd otthont, változatossá teszi az élővilágot. Fürjes azt állítja, azért lesz jó ez a terület, mert összegyűjti majd a csapadékvizet, ökológiailag hasznosítja, párologtat, nyaranta hűt, vizet tisztít, mielőtt a csapadékot a Soroksári-Dunába engedi.

Az élőhely kialakításának és a csapadékvíz elvezetésének terveit a Realiscon Kft. készítheti. Feladatuk lesz az élőhely megtervezése a víztisztító ökoszisztémával együtt, a tájépítészeti tervezés, a környék csapadékvíz-elvezetésének megtervezése, a száraz időszakokban a vízpótlás megtervezése. A tervek szerint természetiközeli hely jön létre a közparkkal, ahol játszótér és sportpályák is lesznek. Fürjes az Orczy-kerthez hasonlította, aminek területéből anno jó darabot kiharapott a Nemzeti Közszolgálati Egyetem új campusa.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik