Gazdaság

Az állami számvevőszék elnöke szerint „nem ünneprontás” a válságkezelés kockázatairól beszélni

MTI / Soós Lajos
MTI / Soós Lajos

A kormányzat válságkezlő intézkedéseit méltatta az Állami Számvevőszék (ÁSZ) fideszes képviselőből lett elnöke a Magyar Közgazdasági Társaság éves konferenciáján. Az 59. Közgazdász-vándorgyűlésen Domokos László az erről kiadott közlemény szerint azt mondta: a magyar válságkezelés európai összehasonlításban sikeresnek tekinthető,

de nem ünneprontás ezzel kapcsolatosan a kockázatokra is figyelmeztetni.

A kormány intézkedéseit nagyon óvatos bíráló Domokos a közlemény szerint sikerként könyvelte el, hogy 2020-ban a GDP hazánkban kisebb mértékben csökkent, mint az Európai Unióban, a 2021. második negyedéves növekedés pedig szerinte már kiugróan jó eredménynek számít. Az ÁSZ elnöke hozzátette: 2021 első negyedévétől már a foglalkoztatottság is meghaladta a válság előtti, 2019-es szintet.

Mindez magyar siker

– fogalmazott Domokos László, aki szerint a sikerek sorába tartozik, hogy

  • a beruházások nem torpantak meg, sőt a beruházási ráta „dinamikus növekedésnek indult”,
  • hogy az adóbevételek kisebb mértékben csökkentek, mint amennyire a gazdaság visszaesett.

Az ÁSZ elnöke ezt úgy értelmezte, hogy érvényesült és bevált az Orbán-kormány receptje, mely szerint gazdasági sokkhatás esetén nem a lakosság elesett rétegeinek megsegítésével,  hanem kormányzati túlköltéssel kell csökkenteni a visszaesést. A közlemény úgy fogalmaz: míg az EU tagállamok a segélyek kiterjesztésével válaszoltak a válságra, a magyar megoldás a munkahelyteremtés ösztönzését helyezte előtérbe. Mint írták az átképzés is segítette a mobilitást, illetve új munkahelyek megtalálását. Az infokommunikációs ágazatban például a járvány évei alatt majdnem harmincezer fővel emelkedett a létszám – értékelt Domokos László.

De milyen kockázatokat hordoznak a sikeres válságkezelés lépései?

– teszi fel a kérdést az ÁSZ közleménye. Ezeket Domokos az alábbiak szerint részletezte:

  • Miközben lényegében megvalósult a teljes foglalkoztatás, olyan munkaerőhiány alakult ki, amelynek jelentős bérfelhajtó hatása van,
  • ezt a bérversenyt az állami szektorban biztosan nem lehet megnyerni, amikor a hiány mérséklése is cél,

Domokos a beszédében javaslatokat is megfogalmazott, ezek szerint

  • meg kell előzni azt az inflációs nyomást, amely a termelékenység emelkedését meghaladó bérnövekedésből fakad,
  • a bruttó bérek növelése helyett inkább a nettó keresetek emelését célszerű mérlegelni,
  • azaz mérsékelni a személyi jövedelemadót.

Domokos szerint további kockázatot rejt, hogy ha a piaci beruházások gyorsan felfutnak, és az állami beruházások is bővülnek, akkor a beruházási piac túlfűtöttsége a beruházások elhúzódását, drágulását, és az importhányad emelkedését okozza. A következő hónapok nagy kérdése szerinte ezért az, hogy milyen gyorsan emelkedik a beruházási aktivitás. Ha dinamikusan emelkedik, akkor célszerű az állami beruházásokat visszafogni – hívta fel a figyelmet az ÁSZ elnöke.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik