Gazdaság

Offshore cégháló csapdájában vergődik az EMIH ingatlanvagyona

Átlátszó
Átlátszó
Panziót épített volna az izraelita hitközség Mádon, de léket kapott a projekt. A háttérben felsejlik az offshore világ is.

A Tokajhoz közeli Mádon panziót akart építeni az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközséghez (EMIH) kötődő cég, azonban a projekt leállt. Az Átlátszó blogja azt írja 2016-ban vette meg a képek alapján Kádár-kockának tűnő házat az EMIH egyik cége, a Pesti Suk Kft., ami aztán továbbadta az EMIH-nek magának. Egy évre rá az EMIH pedig odaadta másik cégének, a Rabbiház Kft.-nek.

Ez a cég kezdte el a Mádi Rabbiház Panzió építését, ami a zsinagógával szemközt épült volna ki, sőt még 165 millió forintot is kaptak rá 2018-ban a Kisfaludy Turisztikai Fejlesztési Program keretében. AZ építkezés azonban még nem kezdődött el. A cég budapesti, Baross utcai székhelye egy EMIH-tulajdonú épületben van.

Az Átlátszó szerint a Rabbiház Kft. tavaly 1 millió forintos veszteséget szedett össze, alkalmatottja nincs, bírósági és NAV-végrehajtás is volt már ellene. Idén júliusban a cég vagyoni részesedésének lefoglalását rendelték el, ugyanezen a napon pedig végrehajtási jogot jegyeztek be több, az EMIH közvetlen vagy közvetett tulajdonában álló épületre 2,7 millió euró, közel 1 milliárd forint értékben.

A mádi 2016-ban 460 millió forintos európai uniós támogatással felújított Csodarabbik útja panziójára is végrehajtás került. A jelzálogjogot még 2017-ben jegyezték be a Trivaston Limited cég nevére, majd a Lavamed Limited nevére került, ami végrehajtást kért a ingatlanokra.

A Lavamed klasszikus offshore cég, ami hongkongi és ciprusi tulajdonos cégek beiktatásával végső soron Váradi László és Jekatyerina Szergerejvna Váradi tulajdona. Hazai cégükhöz, a Laveco Kft.-hez a Panama-papírok szerint 603 cég köthető. Az Átlátszó megkereste őket egyébként, de nem reagáltak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik