Közélet

Örökjáradék-ügy: A Mazsihisz nem tartja legitimnek a Jeruzsálemben indított pert

Balogh Zoltán / MTI
Balogh Zoltán / MTI

Korábban megírtuk, hogy a Köves Slomó vezette EMIH, illetve a Magyarországi Autonóm Ortodox Izraelita Hitközség (MAOIH) közös keresetet nyújtott be a Jeruzsálemi Főrabbinátus Bíróságának Polgári Tagozatához, kérve a magyar kormány által a magyarországi zsidó felekezeteknek nyújtott örökjáradék elosztásának felülvizsgálatát. Ennek lényege, hogy a felperesek megpróbálják elérni az állami támogatások nagyságának újragondolását, ami arról szólna lényegében, hogy a Mazsihisz kapjon kevesebbet, a felperesek pedig többet. Ez évi több milliárd forintot jelentene.

Kapcsolódó

A ’90-es évek végére a történelmi egyházak (köztük a különböző zsidó felekezetek is) úgynevezett örökjáradék megállapodást írtak alá a magyar állammal, amely a természetben nem visszaadott, illetve pénzben nem kártalanított ingatlanokkal kapcsolatos igényeket éves járadékká alakította. Mindez az egyházaktól 1948. január 1. után kártalanítás nélkül állami tulajdonba került ingatlanok helyzetének rendezését szolgálta.

Csütörtök reggel a 24.hu-hez is eljuttatott közleményében a MAZSIHISZ arról tájékoztatott:

vezetősége egyhangúan akként határozott, hogy a MAZSIHISZ Alperesként nem lép be a MAOIH és az EMIH által az örökjáradék újraelosztása tárgyában indított perbe, ez ügyben nem ismeri el a Jeruzsálemi Főrabbinátus Bét Din-jének joghatóságát és döntéseit.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik