Gazdaság koronavírus

Meddig járhatnak külföldre az oltatlan kamionosok?

Farkas Norbert / 24.hu
Farkas Norbert / 24.hu

Kamionosok köréből hallottuk, hogy azoknak a magyar sofőröknek, akik külföldre is járnak, kötelezővé válhat az oltás. Nem azért, mert ezt itthon írnák elő, hanem azért, mert külföldön fogják megkövetelni az országba való belépéshez. Kiderült, hogy egyelőre nem eszik olyan forrón a kását.

Szlovénia halogat

A Magyar Közúti Fuvarozók Egyesületének (MKFE) kommunikációs menedzsere, Árvay Tivadar megkeresésünkre azt írta, jelenleg egyetlen EU-tagállam van, amely – elvben – oltáshoz köti a beutazást: ez Szlovénia. Ugyanakkor egyelőre ott sem élesítették ezt a szabályt a hivatásos gépkocsivezetőkkel szemben, hanem az eredetileg tervezett 2021. július 15-től alkalmazandó új szabály élesítését hetente kitolják újabb egy héttel. Jelenleg szeptember 19-én éjfélig van felmentés a gépkocsivezetők számára.

Ahogy az MKFE oldalán írják, a hivatásos gépkocsivezetők a legfrissebb információk szerint vasárnap éjfélig mentesülnek az oltási igazolvány, illetve a negatív teszteredmény bemutatása alól. Fontos viszont, hogy az Annex III elnevezésű igazolást mindig tartsák maguknál. Az egyesület úgy tudja, a jogszabály a napokban jelenik meg a szlovén hivatalos közlönyben.

Az EU valószínűleg nem támogatná

Árvay Tivadar hozzátette, a járvány harmadik hullámában voltak olyan szabályok az Európai Unió egyes tagállamaiban (például Németországban), amelyek feltételekhez kötötték (például friss negatív teszteredményhez) a hivatásos gépkocsivezetők beutazását is, amennyiben olyan országból érkeztek, ahol a járvány meghaladott valamilyen kritikus szintet.

Elképzelhetőnek tartja, hogy a negyedik hullámban hasonló szigorítás léphet életbe, de ez szerinte nem jelent majd automatikusan oltási kötelezettséget. Az ellátási láncok zavartalan működése érdekében ugyanis az EU korábban sem támogatott és várhatóan a jövőben sem fog támogatni olyan korlátozásokat, amelyek kategorikus tiltást jelentenének. Sokkal valószínűbb, hogy azoknak, akik nem rendelkeznek oltással, továbbra is negatív koronavírusteszt-eredményt kell majd bemutatniuk, vagy – aki ezt vállalja – karanténhoz kötik a belépést, amennyiben az illetőnek nincs oltási igazolványa.

Magyarországon nem kötelező a sofőröknek az oltás

Magyarországon a kötelező védőoltások az egészségügyről szóló törvény hatálya alá tartoznak. A törvény nem rendelkezik a Covid-19 elleni védőoltásról. Viszont kormányrendelettel előírták az egészségügyi dolgozók számára az oltás kötelező felvételét – a meghosszabbított határidő szerint szeptember 15-éig.

A Covid-19 elleni vakcina felvétele mindenki más számára önkéntes, ezért sem kötelezheti a munkáltató a munkavállalóit (így a sofőröket sem) a védőoltás beadatására. Volt ugyan ilyen kamarai javaslat, de egyelőre nem lett belőle semmi.

A munkáltató azonban bármikor felajánlhatja az oltás felvételének lehetőségét – akár oltási nap szervezésével is – a munkavállalók részére. Ha tehát egyes EU-tagállamok esetleg mégis kötelező oltáshoz kötnék az áruszállítók belépését – amit nem kizárt, ha a járvány terjedési mutatói ezt indokolnák – akkor a munkaadó csupán annyit tehet, hogy kezdeményezi a még be nem oltott munkavállalóinál: vegyék fel az oltást. Ez Árvay Tivadar szerint vélhetően az érintett személyek egészségvédelme szempontjából is indokolt lehet.

Frissítünk!

Az MKFE röviddel cikkünk megjelenése után jelezte, Szlovéniában 2021. szeptember 15-től a nemzetközi fuvarozásban részt vevő hivatásos gépjárművezetőknek is meg kell felelniük bizonyos előírásoknak, ha bármilyen szolgáltatást igénybe akarnak venni az ország területén (például tankolás, bevásárlás). Az új szabály szerint ilyen céllal csak azok állhatnak meg Szlovéniában, és vehetik igénybe a szolgáltatásokat, akik átestek a fertőzésen, teljesen átoltottak, vagy negatív teszttel rendelkeznek. Ez alól kivételt képeznek a nemzetközi fuvarozásban részt vevő hivatásos gépjárművezető, ha megállás nélkül halad át Szlovénián – ebben az esetben (a jelenlegi hosszabbítás szerint szeptember 19-ig) nem kell bizonyítania azt, hogy a fertőzésen átesett, átoltott, és negatív teszttel sem kell rendelkeznie. Várhatóan ezt a szabályt ismét hosszabbítja majd Szlovénia, de ezt rendszerint az aktuális hét péntekén hirdetik ki. Akit érint, annak érdemes fogyelnie az MKFE oldalát, mert Szlovénia szerda reggel már enyhített is a kedden elrendelt szigorításon: tankolni azért lehet, ha 12 órán belül elhagyja a sofőr az országot.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik