Gazdaság

Müller Cecília nehezen adta ki a fejenként 72 ezer forintos sajtóbeszélgetésről szóló szerződést

Koszticsák Szilárd / MTI
Koszticsák Szilárd / MTI

Luxushoteleket idéző árakon számolt el sajtóbeszélgetésekhez járó ellátást a Müller Cecília által vezetett Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) Hadházy Ákos szerint.

Az NNK hosszú ideig húzta, hogy pontos információkat adjon ki arról a 17 milliárd forintos egészségügyi szűrőprogramról, amit teljes egészében uniós forrásokból finanszíroztak a koronavírus előtti években. A független országgyűlési képviselő még tavaly kezdte el vizsgálni, hogy milyen részprojekteket fizetettek ki a keretösszegből, Müllerék azonban a járványra hivatkozva minden alkalommal kihasználták a 90 napos maximális válaszadási időt. Így csak most, a harmadik 90 napos periódus után került elő a programhoz kapcsolódó rendezvényszervezés és catering szerződés. A 2016-2017 fordulóján megkötött megállapodás összegszerűen nem jelentős a teljes projekthez képest, Hadházy Ákos szerint azonban jól rávilágíthat arra, hogyan bánik a tiszti főorvos a közpénzzel.

A szerződés 20 millió forint elköltéséről szól, de a összeg meglepő árazású részletekből tevődik össze. A korrupcióinfo.hu oldalon nyilvánosságra hozott dokumentum szerint ugyanis a tisztiorvosi hivatal minden résztvevő után fejenként 72 ezer forintot számolt el négy sajtóbeszélgetés büféjére. A nagy szűrőprogramhoz kapcsolódva négy sajtó-háttérbeszélgetést terveztek be, amikért bruttó 2,8 millió forint járt a rendezvényszervező cégnek. Az alkalmanként 10 fős beszélgetéseken 5 dkg aprósütemény, 4 dl víz, 2 dl gyümölcslé, 1 kávé vagy 1 tea volt az elvárt fejadag.

A szerződésben összesen nyolcféle rendezvényről van szó, melyek között van egy-egy 80 fős nyitó és záró rendezvény, valamint egy háromszor 100 fős, egynapos kommunikációs tréning is. A többi esemény néhány fős megbeszéléseket, továbbképzéseket jelentett.

Hadházy szerint a számok összesítése után átlagosan 14 ezer forintos fejenkénti ellátási költség jön ki rendezvényenként.

Ennyiből lakodalmat is lehetne szervezni. De itt a legtöbb résztvevő csak kekszet és vizet kapott egy pár órás megbeszélés ideje alatt

– mondta a 24.hu-nak a képviselő, hozzátéve, hogy a szerződést még Müller Cecília elődje, Szentes Tamás írta alá, de a teljesítési igazolásokat már a jelenlegi tiszti főorvosnak kellett szignálnia.

A 24.hu megkereste a catering pályázaton nyertes céget, a Bo Event Kft.-t, hogy megtudjuk, hogyan alakultak ki a szerződésben szereplő árak. A cégvezető, Radácsi Pál azt írta, nem áll módjában válaszolni, kérdéseinket továbbította az NNK-nak.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik