Belföld

Müller Cecília 90 nap után válaszolt, de a lényeges dokumentumokat nem küldte meg az uniós 17 milliárdról

MTI/Balogh Zoltán
MTI/Balogh Zoltán

Müller Cecília minden időhúzási lehetőséget kihasznált, a napokban azonban lejárt a meghosszabbított határidő, így válaszolnia kellett Hadházy Ákosnak az összességében 17,9 milliárd forintos uniós támogatás elköltésére vonatkozó kérdéseire. Az ellenzéki parlamenti képviselő még az év elején kezdte firtatni, hogy az országos tiszti főorvos által vezetett Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) mire költötte el az egészségügyi szűrőprogramokról szóló EU-projekt hatalmas keretét. Müller Cecília nem sietett az adatszolgáltatással, sőt februárban egy eltévedt levéllel le is bukott, amikor azt tanácsolta kollégáinak, hogy találjanak ki valami „jobb szöveget” a válaszadás határidejének kitolására annál, hogy a kérdés megválaszolása veszélyezteti a hivatal feladatellátást.

Hadházy pénteken mutatta be a kétszer 45 napos várakoztatás után megküldött NNK-s levelet.

Általánosságban elmondható, hogy a válaszok újabb kérdőjeleket szültek a projekttel kapcsolatban, de maga a titkolózás és az újabb információk is tovább erősítik a gyanút, hogy a pénzek nagy része nem az eredeti célra ment

– mondta a képviselő a sajtótájékoztatón.

Müller Cecíliáék részletesebb magyarázat nélkül néhány nyilvánossá tett linket küldtek el a képviselőnek, ahol az uniós projekt alapján megkötött szerződéseket gyűjtötték össze. A honlapon található szerződések a 17,9 milliárdos főösszegből azonban csak 4,55 milliárdot fednek le. A költségvetésben mintegy 11 milliárd forint a „célcsoport” és a „résztvevők” díjazására van betervezve, így az elszámolásból egyelőre 2,5 milliárd forint sorsa nem látszik. Eddig összességében 8,1 milliárd forintot fizettek ki.

Hadházy szerint a szerződések többsége alig árul el valamit arról, hogy az NNK mit és mennyiért vásárolt, mert a fontos részleteket a mellékletekben rögzítették, a mellékleteket viszont nem tették nyilvánossá. A képviselő szerint a legfurcsább dokumentum a Multicontact Kft.-vel kötött szerződés: abban ugyanis a fizetett összeg helye is üres, és a megbízás tárgyáról sem esik szó.

A képviselő kiemelte, hogy számítástechnikai célokra óriási összegeket szántak. Szoftverekre összesen 600 millió forintnyi szerződést találtak az NNK oldalán. A honlap fejlesztésére 17 milliót költöttek napi 92 ezer forint + áfa értékben hat hónapon keresztül. 370 millió forint ment el Országos Szűréstámogató Rendszerre, ami az NNK honlapján megtalálható leírás szerint egy nagyon egyszerű nyilvántartó rendszer – állítja Hadházy, hozzátéve:

Érthetetlen, a magas ár, de az is, hogy miért nem használható a már meglevő, általános, mindenkiről minden egészségügyi adatot tárolni képes EESZT rendszer?

A szerződésekről további részleteket itt olvashat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik