Gazdaság

Novák Katalin: Már 170 ezren igényelték a babaváró támogatást

Bielik István / 24.hu
Bielik István / 24.hu

Novák Katalin családokért felelős tárca nélküli miniszter Facebook-oldalán adta hírül, hogy már 170 ezren igényelték a maximum 10 millió forintos, kamatmentes, szabad felhasználású babavárót – szúrta ki a Portfolio.hu.

A családvédelmi akcióterv részeként 2019-ben elfogadott törvényjavaslat szerint a támogatott hitelt 2019. július 1-től 2022. december 31-éig lehet szerződést kötni, azaz még majdnem másfél évig él a lehetőség. Házaspárok vehetik igénybe, ha a feleség legalább 18, de legfeljebb 40 éves kell legyen, feltétel, hogy a házaspár egyike dolgozzon, vagy biztosított legyen, hogy büntetlen előéletűek legyenek és ne legyen adótartozásuk. A törlesztés legfeljebb havi 50 ezer forint lehet, de ha úton van az első baba, a várandósság 12. hetétől felfüggeszthető a visszafizetés. Ha csak egyetlen gyermek érkezik a családba, a hitel mindenképpen kamatmentes marad, de ha három utód születik, a teljes hátralévő összeget elengedi az állam.

A portál cikkéből kiderül még, hogy:

  • 2021. április 30-ig 1276 milliárd forintnyi babaváró hitelszerződést kötöttek a fiatal házasok a bankoknál.
  • A lakossági hitelfelvételek 30 százalékát a babaváró hitel tette ki 2020-ban, így csak a lakáshitel volt népszerűbb nála.
  • A bankok által nyilvántartott összes háztartási hiteltartozás 14,7 százaléka június 30-án már babaváró hitelként volt nyilvántartva.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik