Gazdaság

Sokat veszített népszerűségéből a babaváró hitel

Bielik István / 24.hu
Bielik István / 24.hu

Továbbra sem lábalt ki a hitelpiac a koronavírus-járvány okozta válságból, ami a piaci és az állami támogatással igényelhető kölcsönökre is igaz. A babaváró hitel különösen rosszul teljesített 2021 januárjában, ilyen keveset még egyik hónapban sem folyósítottak belőle a hitelintézetek – írta a hvg.hu.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) által közzétett folyósítási adatok szerint 2021. januárban 35,63 milliárd forintot vettek fel a magyar házaspárok babaváró hitel formájában. Ez közel 20 százalékos csökkenés a tavaly decemberhez képest, az egy évvel ezelőtti 50 milliárd forintnak pedig csupán 70 százaléka a januári érték. Összességében azonban még így is jól teljesít a fiatal házasokat célzó program, hiszen 2019. július óta összesen 1125 milliárd forintot folyósítottak belőle.

A lakáscélú támogatás is bakavarhatott

A Bank360.hu elemzői szerint a babaváró hitel eredményeit a járvány mellett érdemes párhuzamba állítani a lakáscélú támogatásokkal is, hiszen az MNB által közzétett adatok alapján az igénylő fiatal házaspárok körülbelül háromnegyede valamilyen lakáscélt valósít meg a kölcsönből – ingatlanvásárlásra, -korszerűsítésre vagy -felújításra. Ezek közül a korszerűsítési és a felújítási munkálatokra január óta a lakásfelújítási támogatás is igénybe vehető, ami legfeljebb hárommillió forint vissza nem térítendő támogatást jelent a gyermekes családoknak. A két támogatási forma célközönségének van közös halmaza, ennek megfelelően érthető, ha a családok egy része úgy dönt, hogy egy hosszú lejáratú hitel helyett inkább a vissza nem térítendő támogatást választja.

A lakásfelújítási támogatásból legfeljebb a felújítási költségek fele fedezhető, és azt is csak utólag kapják vissza a családok – vagyis a maximálisan igényelhető támogatási összeghez legalább egy hatmillió forintos felújítást kell előre kifizetni. Azoknál a családoknál, ahol a munkálatok elvégzéséhez nincs elég önerő, a kamattámogatott lakásfelújítási kölcsön nyújthat segítséget.

A lakásfelújításhoz és a csokhoz kapcsolt új támogatások bevezetésével érezhetően több lehetőséghez jutottak a családok, ami nehezebbé teszi a legelőnyösebb pénzügyi szolgáltatás megtalálását. Az összehasonlításánál a januártól elérhető kedvezmények mellett érdemes a korábban bevezetett támogatási formákat is figyelembe venni, hiszen az adott élethelyzettől függ, hogy melyik éri meg legjobban – tanácsolják.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik