Gazdaság koronavírus

A figyelmeztetések ellenére sok adós igénybe vette a hitelmoratórium hosszabbítását

Marjai János / 24.hu
Marjai János / 24.hu

Hiába a jegybank figyelmeztetései, a moratórium népszerű maradt azok körében, akik éltek a lehetőséggel, írta meg a Napi.hu. A többség ugyan már tavaly márciusban, az életbe lépést követően kilépett, a maradók viszont azóta sem tágítanak. Pedig a bankok tapasztalatai szerint a 80 százalékuknál nem történt jövedelemcsökkenés a járvány kitörése óta, vagyis ugyanúgy tudnák törleszteni a hiteleiket, mint a moratórium előtt.

Pedig az adósság a moratórium ideje alatt is kamatozik. A 2020. március 19-én fennálló tőketartozás kamata minden egyes napon halmozódik tovább, igaz, az így felszámolt kamatot nem csapják hozzá a tőkerészhez, vagyis kamatos kamatot nem számolnak fel rá a hitelintézetek, de így is 15 havi kamattal tartoznak már pluszban azok, aki a moratóriumot választották, és ez az összeg addig nő, ameddig maradnak.

  • Az UniCredit Banknál az aktuális lakossági hitelállomány mintegy 30 százaléka, a vállalati és vállalkozói hitelállományunk 17 százaléka van jelenleg moratóriumban. A lakossági ügyfélkörnél tapasztaltak májusról júniusra a szokásosnál nagyobb csökkenést a moratóriumban lévő hitelállományban, aminek lehet oka, hogy a moratórium és következményei lényegesen gyakrabban és nagyobb hangsúllyal szerepeltek a sajtóban.
  • A Cofidisnél tömeges kilépési hullámot és fokozott érdeklődést nem tapasztaltak az elmúlt időszakban, ott is a moratórium szeptember utáni folytatásával kapcsolatos részletszabályok megjelenését várják.
  • A CIB-nél jelenleg a lakossági ügyfeleik egyharmada, a kisvállalati ügyfelek fele, a vállalati ügyfelek kevesebb mint negyede van még moratóriumban valamely hitelszerződésével. Tömeges kilépés náluk is csak tavaly márciusban volt közvetlenül a moratórium bevezetése után.
  • Az OTP sem tapasztalt az elmúlt időszakban nagyobb számú érdeklődést az ügyfelek részéről a moratóriummal kapcsolatban. A bank egyetért az MNB számos sajtóközleményében szereplő figyelemfelhívással, hogy akinek lehetősége van, az lépjen ki a moratóriumból és kezdje meg a hitele törlesztését, és csak az éljen a moratórium adta lehetőséggel, aki valóban rászorul.
  • A Raiffeisennél a lakossági ügyfelek 30-40 százaléka van most moratóriumban, és lassú ütemű, folyamatos kilépést tapasztalnak.
  • A Takarékbanknál a jelzáloghiteleknél a moratóriumra jogosult ügyfelek 40 százaléka él a fizetési haladékkal, míg a fogyasztási hiteleknél ez az arány valamivel alacsonyabb, megközelítőleg 38 százalék. Komolyabb kilépési hullám tavaly év végén volt, akkor az érintett ügyfelek 15,5 százaléka visszatért a törlesztéshez a moratórium első szakaszának lezárása után, annak ellenére, hogy a moratóriumban maradásra is lett volna lehetőségük.
  • A Budapest Banknál némileg növekedett a kilépők száma az elmúlt időszakban, de ebben elsősorban az játszott szerepet, hogy a hitelintézet proaktívan is megkereste ügyfeleinek egy részét annak érdekében, hogy felhívja az ügyfelek figyelmét, hogy éljenek a moratóriumból való kilépés lehetőségével.
  • K&H Banknál a lakossági kitettség 27 százaléka, a vállalati kitettség 25 százaléka vesz részt a moratóriumban országos szinten. Komolyabb kilépési hullám az utóbbi hetekben náluk nem volt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik