Gazdaság

Idén már senki nem mehet nyugdíjba, fő szabály szerint

Farkas Norbert / 24.hu
Farkas Norbert / 24.hu

Az 1956-ban születettek 2021-ben 64,5 évesen mehettek nyugdíjba, július elsejéig a korosztály utolsó, 1956 decemberének végén született tagjai is érvényesítették korkedvezményüket. Július 1-jétől mindenki egységesen 65 évesen mehet nyugdíjba, de ezt a gyakorlatban már csak jövőre tehetik meg – emlékeztet a Pénzcentrum hozzátéve, hogy korkedvezményt csak a Nők 40 jogosultjai élvezhetnek.

Tehát a nyugdíjkorhatár ténylegesen nem nő 2021-ben, marad 64 év 183 nap, vagyis az 1956. második félévében született személyek töltik be a korhatárukat 2021 első félévében. A korhatár csak 2022. január 1-jétől nő 65 évre, az 1957-ben vagy később születettek részére. Idén második félévben így a korhatár aktuális betöltése alapján nem lesz nyugdíj-megállapítás, éppen úgy, ahogyan 2020 első félévében sem volt.

Ami még fontos, 2021-ben bármikor igényelheti a nyugdíját az, aki már korábban teljesítette annak feltételeit – írta a Nyugdíjguru. Magyarországon ugyanis nincs nyugdíjkényszer, így a nyugdíját senki sem köteles igényelni akkor, amikor teljesíti annak feltételeit.

Sőt, júliustól már arra is van lehetőség, hogy ha kevés lenne a nyugdíj, visszavonjuk a megállapítás iránti kérelmünket:

Kapcsolódó
Csütörtöktől bárki visszavonhatja nyugdíjigényét
Hiszen korábban sokan azt mondták, hogy inkább dolgoztak volna még, ha tudják, hogy csak akkora összeget kapnak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik