Belföld

Csütörtöktől bárki visszavonhatja nyugdíjigényét

Mohos Márton / 24.hu
Mohos Márton / 24.hu

Július 1-jétől kedvezőbbé válik a nyugdíjak megállapítása: a legfontosabb változás, hogy a nyugdíjmegállapító határozat közlésétől számított 15 napon belül bárki visszavonhatja a nyugdíjigényét, írja a Népszava. A lap felhívja a figyelmet arra, hogy korábban erre nem volt lehetőség, mert a nyugdíjbiztosítási eljárások egyfokozatúak voltak, fellebbezni nem lehetett, csak törvényszéken volt mód megtámadni a határozatokat.

A most megjelent módosítással a nyugdíjszakértő szerint sokan megnyugtatóbb helyzetbe kerülnek, ha kevésnek találják a számukra megállapított összeget, hiszen mint jelezte, sokan azt mondják, hogy inkább dolgoztak volna még, ha tudják, hogy csak akkora összeget kapnak nyugdíjként.

A csütörtökön hatályba lépő módosítás által lehetővé válik, hogy az érintettek mindenféle következmény nélkül még egy ideig folytassák a munkájukat és fél év, egy év múlva újból kérelmezhessék a nyugdíjba vonulásukat.

Vannak továbbá, akik attól tartottak, hogy az egészségkárosodásuk miatt kiesett keresetük csak nagyon alacsony nyugdíjra teszi őket jogosulttá, ám ha ez derül ki az öregségi nyugdíj megállapításakor, 15 napon belül ők is visszaléphetnek, és megszakítás nélkül, életük végéig kaphatják a rokkantsági ellátást.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik