Gazdaság

Sokakat felbosszantott a gyerekszámtól függő nyugdíj

Farkas Norbert / 24.hu
Farkas Norbert / 24.hu

Drasztikusan alakítaná át sokak életszínvonalát, a jövedelmi viszonyokat az az elmúlt pár hétben előtérbe került javaslat, amely a gyerekszámtól tenné függővé a nyugdíjat. Ennek lényege, hogy a nyugdíjban díjaznák azt, akinek van, pláne, ha több gyereke van, az ő járandóságuk még magasabb is lenne. A gyerekteleneknek nem csökkentenék a nyugdíját, hanem megemelnék a rájuk vonatkozó korhatárt azért, hogy nagyjából annyi legyen a kezdő nyugdíjuk, mint azé, aki gyereket nevelt. Így voltaképpen tovább kell dolgozniuk a gyereket nem vállalóknak.

Az egyelőre csak szakmai körökben megfuttatott javaslat nagyon nem nyerte el a lakosság tetszését – ezt mutatják a napi.hu és a Pulzus Kutató felmérésének eredményei.

Csupán a magyarok kisebb része (29 százaléka) ért egyet azzal az elképzeléssel, hogy változzon a nyugdíjrendszer és a jövőben magasabb nyugdíjra legyen jogosult az a szülő, amely több gyereket vállal, míg a gyermektelenekre vonatkozó nyugdíjkorhatárt pedig emeljék meg. (12 százalék amiatt támogatja az ötletet, hogy ha nem lépik meg ezt az átalakítást, akkor idővel bedől az egész nyugdíjrendszer, 17 százaléknyi válaszadó elfogadja azt az indokot, hogy mivel a gyereknevelés valóban nagyon sokba kerül, ezzel érdemben képes segíteni a társadalom.)

Az intézkedésre nemmel voksoló bő kétharmadon (71 százalék) belül

  • az összes válaszadó 45 százaléka osztja azt a véleményt, hogy ez a lépés igazságtalan lenne, míg
  • további 26 százalék úgy véli, hogy egy ilyen átrendezés több problémát okozna, mint amennyit esetleg megold – írja a lap.

Az, hogy mik lennének a veszélyek még, nemrég írtunk:

Kapcsolódó
Veszélyes ötlet a gyerekszámtól függő nyugdíj
A nyugdíjszakértő szerint nem ez a megoldás a nyugdíjrendszer problémájára.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik