Belföld koronavírus

Orbánhoz fordultak a Sinopharmmal oltott, aggódó nyugdíjasok

Varga György / MTI
Varga György / MTI

Szövetségünk kéri a miniszterelnök úr intézkedését, hogy a statisztikai mintavétel elve alapján önként jelentkező 60 év feletti nyugdíjasokon az állam költségén végezzék el azt a hatásvizsgálatot, olyan létszámban, amely meggyőzően bizonyítja vagy cáfolja a médiában és a közbeszédben tetten érhető véleményeket – többek között ez áll abban a Népszava által megismert levélben, amelyet a Nyugdíjasok Szervezeteinek Somogy megyei Szövetsége (NYSZSMSZ) küldött Orbán Viktor miniszterelnöknek. A megyei nyugdíjasszervezet a kínai Sinopharm vakcina ügyében fordult a kormányfőhöz, mivel szerintük egyre zavarosabb a kép, hogy a 60 év felettiek körében mennyire hatásos az oltás.

Nem is alaptalan a nyugdíjasszervezet aggódása. A napokban árulta el a Videoton társ-vezérigazgatója, hogy a koronavírussal szembeni védettségre vonatkozóan széles körű, komplex teszteket végeztek a Videoton dolgozói körében, amelyből kiderült, hogy a kínai Sinopharm vakcinával beoltott 60 felettiek egy részének semmilyen védettsége nincsen. A Sinopharm oltása után a 60 évesek és a náluk idősebbek egyharmada esetében nem volt kimutatható ellenanyagszint – mondta Sinkó Ottó.

Aggódó, a kínai vakcinával oltott magyarok pedig Romániába mennek, hogy ott Pfizert kapjanak – lapunkhoz ilyen információk jutottak el. De a kínai vakcina hatásossága körül ezeken kívül is vannak kételyek. Emiatt születhetett most egy nyugdíjasszervezet Orbánhoz intézett levele.

Különösen zavaró, hogy több hazai és nemzetközi szervezet kételyeket támaszt a vakcinával szemben, ami főleg a beoltottakban komoly bizonytalanságot, félelmet okoz – fogalmazott a szervezet vezetője, Stikel János, de azt hozzátette, hogy a Sinopharmmal kapcsolatban komolyabb mellékhatásról vagy szövődményről sincs tudomásuk. Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter egy június eleji kormányinfón ismertette, több, mint 850 ezren kaptak idehaza kínai oltást, akiknek bő 90 százaléka az idősebb korosztályból került ki – emlékeztet a lap.

Orbán Viktor kormányfő ma a rádióinterjújában elutasította annak a lehetőségét, hogy valaki harmadik oltást vegyen fel.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik