Gazdaság

Fekete-Győr András: októbertől egy Rogán-közeli céghez szervezhetik ki az útdíjak beszedését az egész országban

Mohos Márton / 24.hu
Mohos Márton / 24.hu

Ahogyan korábban beszámoltunk róla, több mint 2 ezer kilométer hosszú gyorsforgalmi úthálózatot adna koncesszióba a kormány, 35 évre. Az atv.hu riportja szerint Rogán Antal, a Miniszterelnöki Kabinetiroda minisztere egy háttérbeszélgetésen azt mondta: már van olyan cég, amelyik regisztrált a magyarországi gyorsforgalmi úthálózatra kiírt koncessziós tenderen. A kormány még ebben az évben alá akarja írni a szerződést a nyertessel.

A hivatalos indoklás szerint Magyarország sem az unió helyreállítási alapjából, sem a normál költségvetéséből nem tud önállóan autópályát építeni. A Népszava azonban uniós körökből azt az információt kapta, hogy lenne pénz a sztrádák fejlesztésére, de ennek költséges klímavédelmi feltételei lennének. „Ha azt akarjuk, hogy fejlődjön a hazai közúthálózat, szükség van erre a kiírásra” – érvelt a Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a parlamentben.

Kapcsolódó
Ontja a nyereséget az autópályák üzemeltetése, Rogánék mégis szabadulnának tőle
Harmincöt évre adnák magánkézbe az autópályákat. A piacon csak találgatják, egyáltalán milyen cégek jöhetnek majd szóba a biznisznél.

A Momentum szerint a lapok már le vannak osztva. A jelenlegi konstrukcióban az útdíjat továbbra is az állam szedné. Fekete-Győr András azonban úgy értesült, hogy a kormány még az idén átadná a díjbeszedés jogát.

Ami még nem jelent meg a magyar sajtóban, hogy nemcsak a közút kezelését, de októbertől a teljes országos útdíjbeszedést is kiszervezik. Egy jelenleg 350 milliárd forint értékű piacról van szó, amit értesüléseink szerint egy Rogán-közeli cégnek szántak

– fogalmazott a Momentum elnöke. Az atv.hu szerint Rogán Antal az említett  háttérbeszélgetésen nem árulta el, hogy mekkora bevételre számít a kormány az úthálózat magánkézbe adásából.

A leggyanúsabb és a legnyugtalanítóbb ebben az ügyben a koncesszió rendkívülien hosszú ideje

– fogalmazott Ligeti Miklós, a TM jogi igazgatója. A Transparency Magyarország közérdekű adatigényléssel fordult a tavaly alapított, de az interneten megtalálhatatlan Nemzeti Koncessziós Irodához, hogy megtudja: mi indokolja a koncesszió 35 éves időtartamát. „Ha 5 évnél hosszabb időről van szó, akkor különös indokolás és számítások szükségeltetnek annak alátámasztására, hogy tényleg megfelelő, indokolt, megengedett ez a hosszú távú koncessziós szerződés” – hangsúlyozta Ligeti. A G7 egy korábbi elemzése szerint a koncesszióban épült M6-os sztráda az Mszp-Szdsz-kormány egyik legrosszabb beruházása volt. Az M5-ös és M6-os autópályákért pedig 2010 és 2018 között majdnem 900 milliárd forintot fizetett ki az állam rendelkezésre állás jogcímen.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik