Belföld

Palkovics minisztériuma hallgat arról, miért csúszik az új hulladékgazdálkodási rendszer felállítása

Az Innovációs és Technológiai Minisztériumban készült tervek szerint július 1-jétől kellett volna felállnia az új hulladékgazdálkodási hatóságnak.

A Körforgásos Gazdaság Nemzeti Hivatalának (KGNH) azonban egyelőre semmi nyoma, pedig a tárca törvénycsomag-tervezete szerint a múlt héten már át is kellett volna vennie a kukaholding egyes feladatköreit, valamint az alkalmazottak és az eszközök jó részét. Az előterjesztés jelentős szigorításokat javasolt az illegális szemétlerakás és a hulladékgazdálkodási szabályok megsértésének szankcionálásban.

Ennek keretében módosítanák a büntetőtörvénykönyv vonatkozó részeit, de emellett létrehoznák a hulladékrendészet intézményét is. A terv része az is, hogy állami monopóliummá tennék a hulladékgazdálkodást, a lakossági szemét begyűjtésének feladatát pedig elvennék az önkormányzatoktól. A javaslat lehetővé tenné, hogy 15 éves koncessziós szerződéssel „megbízható” magánvállalkozások lépjenek be a hulladéküzletbe – hasonlóan a kaszinóbizniszhez.

A Palkovics László által vezetett minisztérium két hónapja, május elején vitte a kabinet elé a törvénycsomagot, ám a kormányülésen a kiszivárgott hírek szerint őszre napolták a döntést. Azt azonban, hogy pontosan miért csúsztatták el a meglehetősen szerteágazó csomag elfogadását, nem lehet tudni. Az ITM több mint egy hónapja nem válaszol az erre vonatkozó kérdéseinkre.

Palkovics viszont a kormányülésen történtek ellenére egy június 8-án tartott sajtótájékoztatón megerősítette, hogy az eredeti forgatókönyv alapján halad a Körforgásos Gazdaság Nemzeti Hivatala felállítása. Az eseményről tudósító MTI szerint a miniszter azt mondta:

Július 1-jén megkezdődik az illegális hulladéklerakók felszámolása, és ugyancsak ekkortól hozzák létre a hulladékgazdálkodási hatóságot, amelynek feladata lesz egyebek között a hulladékgazdálkodási ágazat ellenőrzése.

Július 3-án, pénteken újabb kérdéseket küldtünk az ITM sajtóosztályára.

  • Miért késik az új hatóság felállítása?
  • Van-e új dátum a felállításra?
  • Elindult-e az illegális szeméttárolók felszámolása?

Az ITM a válaszlevélben egyszerűen kikerülte a Körforgásos Gazdaság Nemzeti Hivatalára vonatkozó kérdéseket. A tárca annyit írt, hogy továbbra is „kiemelt feladatként kezelik a hulladékképződés és az illegális szeméttárolók visszaszorítását”, valamint arra hívták fel a figyelmet, hogy a parlament pénteken elfogadta az egyszer használatos műanyagok forgalomba hozatalának betiltásáról szóló törvényjavaslatot.

A Körforgásos Gazdaság Nemzeti Hivatala országos szervezeti háttérrel rendelkező hatóság lenne, amely a jövőben átvenné a hulladékgazdálkodás stratégiaalkotási feladatait, és szervezné az illegális hulladéklerakás elleni védekezést is. A KGNH felállítására a törvénycsomagban legalább 35 milliárd forintos keretet kért a kormánytól az ITM.

Kiemelt kép: Balogh Zoltán /MTI

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik