Belföld

Ontja a milliárdokat a dohánybiznisz Lázár holdudvarának

Évente bő négymilliárd forintot termel a dohánymonopólium. A Lázár János holdudvarához sorolt Sánta családnál lassan 40 milliárd forintos vagyon bontakozik ki. A trafikokat ellátó cég felügyelőbizottságában egy nyugdíjas miniszter is feltűnik.

Rendesen termeli a profitot a dohányboltok ellátásának monopóliuma, amire pályázat nélkül kapta meg annak idején a koncessziós jogot az Országos Dohányboltellátó Kft. A társaság 2015-ös megalapítása óta hozza az osztalékot a tulajdonosoknak, a BAT Pécsi Dohánygyár Kft.-nek és a megbízható dohánykereskedőnek nyilvánított Tabán Trafik Zrt.-nek. Utóbbi a dohánypiac újraszabályozását levezénylő (most miniszterelnöki biztosként ironikus módon a nemdohányzók védelméért felelős) Lázár János volt kancelláriaminiszter holdudvarához sorolt Sánta János érdekeltsége. A hódmezővásárhelyi vállalkozó a Fidesz dohányipari jogszabályainak fő haszonélvezője, a trafikpályázat legnagyobb nyertese, aki Orbán Viktor hívó szavára segítette az új kormánysajtó kiépülését is, egy időre beszállt a később Magyar Nemzetté visszaalakított Magyar Idők kiadójába.

A trafikokat áruval ellátó Országos Dohányboltellátónak nem volt rossz év tavaly sem, a forgalma 598 milliárdról 671 milliárd forintra ugrott, és 4,3 milliárd forint adózott eredményt mutatott ki. Ez hajszállal elmarad ugyan a 2018-as csúcsévben produkált 4,6 milliárd forintos profittól, ezzel együtt a cég 2015-ös fennállása óta összesen

csaknem 16 milliárd forint nyereséget kasszírozott.

Az elmúlt években keletkezett nyereség nagyobb részét, összesen 14,45 milliárd forintot osztalék formájában ki is vették a tulajdonosok.

A 2019-es nyereségből a taggyűlésről készült jegyzőkönyv szerint 4,1 milliárd forint osztalékkivétet hagyták jóvá azzal, hogy áprilisban kell teljesíteni a kifizetést úgy, hogy levonják belőle az év közben átutalt előleget. A mérleghez fűzött kiegészítésből az is kiderül, hogy az évközi közbenső mérleg alapján 2 milliárd forint előleget kaptak a tulajdonosok, de nem az üzletrészek arányában: a 49 százalékos tulaj BAT 500 millió, a Tabán Trafik pedig az 51 százalékos üzletrésze után 1,5 milliárd forintot vehetett fel. Áprilisban tehát további 2,1 milliárd forint érkezett a számlájukra, de azt nem részletezték, milyen arányban osztják el a pénzt.

A dohányboltellátó adózás előtti eredménye 4 milliárd 499 millió forint volt, adózás után 4 milliárd 332 milliót mutattak ki, ezek szerint a nagykereskedelmi mamutcég profitját 167 millió forinttal apasztotta az adóteher. Koncessziós díjat viszont lényegesen többet kellett fizetnie a korábbi évekhez képest: 1 milliárd 262 millió forintot tüntetett fel ilyen címen a társaság, ami a 2018-as évre fizetett 392 milliónak majdnem a háromszorosa.

A cégnél ugyanakkor folytatódott a karcsúsítás, a dolgozók létszáma tavaly újabb 48 fővel csökkent, az átlagos állományi létszám ezzel 642-re fogyatkozott. Két évvel ezelőtt még 722 dolgozót szerepeltettek a mérlegben.

Két dohánycéget is felügyel az exminiszter

Tavaly márciusban lett az Országos Dohányboltellátó felügyelőbizottságának tagja Németh Lászlóné. A sokáig Simicska Lajos embereként elkönyvelt Némethné 2011 és 2014 között a fejlesztési tárcát vezette, majd 2016-ig a Miniszterelnökség pénzügyi szolgáltatásokért és postaügyekért felelős államtitkára volt, amikor nyugdíjazását kérte. De nem ez az egyetlen dohányos pozíciója az exminiszternek, a napi.hu írta meg, hogy 2018 decemberében az állami ND Nemzeti Dohánykereskedelmi Nonprofit Zrt. ellenőrző testületének az elnöke lett. Az ND volt az a cég, amelyik annak idején kiírta a dohány-kiskereskedelmet újraosztó trafikpályázatokat.

A Tabán Trafikban érdekelt Sánta János 2016-ban került be a 100 leggazdagabb magyar közé, akkor 7,2 milliárdos vagyonnal éppen csak felfért a listára, azóta egyre előkelőbb helyre teszik a rangsorkészítők. Legutóbb a Forbes már 37,5 milliárd forintra becsülte Sánta és családja vagyonát, és ezzel a 47. helyre sorolta a milliárdosok között. Nem csak a dohányboltellátó zárt jó évet tavaly, Sánta többi érdekeltsége sem panaszkodhat:

  • a Tabán Trafik Zrt. 3,279 milliárd forint,
  • a Ventas Coffee Kft. pedig 1,33 milliárd forint.

adózott eredményt mutatott ki.

Kiemelt képünkön az Országos Dohányboltellátó logisztikai központja. Fotó: Fotó: Szigetváry Zsolt /MTI

Ajánlott videó

Olvasói sztorik