Gazdaság

A jegybankot 54 milliárdért felújító cég tulajdonosától vett Duna-parti luxuslakást Matolcsy menye

Mohos Márton / 24.hu
Mohos Márton / 24.hu
Matolcsy Ádám után a felesége, Matolcsy Tímea is üzleti babérokra tör: megvásárolt egy ingatlanos céget és vele egy luxuslakást annak a Somlai Bálintnak az érdekeltségétől, akinek másik vállalkozása 54 milliárd forintért újítja fel a Matolcsy György által elnökölt Magyar Nemzeti Bank Szabadság téri épületét. A XIII. kerületi panorámás ingatlanban korábban éppen Matolcsy Ádám és felesége lakott.

Matolcsy Tímea, a jegybankelnök Matolcsy György menye decemberben megvásárolta a saját tulajdonú ingatlan adásvételével foglalkozó, mindössze bő két hónapja létező Somlai-Révész Property Kft.-t. Rögtön át is nevezte MT Beauty Kft.-re, a tevékenységei közé pedig több szépészeti kört is felvett, ami nem csoda: Matolcsy Ádám felesége az interneten fellelhető adatok szerint szempilla mesterstylistként és kozmetikusként aktív.

Az eladó Somlai Bálint Fülöp cége, a Somlai Invest Zrt. volt. Somlai egy másik érdekeltsége nemrég óriási megrendelést nyert el a Matolcsy György vezette Magyar Nemzeti Banktól: 54 milliárd forintért újítja fel az MNB Szabadság téri épületét. A megbízást a Raw Development Kft. kapta, a cég annak a Somlai Investnek a közvetlen tulajdona, amelytől Matolcsy Tímea az ingatlanos céget vette. Matolcsy Tímea azonban decemberben nemcsak egy kft.-t, hanem értékes ingatlanvagyont szerzett meg a 31 éves Somlai Bálinttól: a tavaly augusztusban bejegyzett vállalkozásban az üzletember bő egy hónappal az alapítás után a minimális, 3 millió forintos tőkét – két ingatlan és a bennük található ingóságok apportjával – 167 millió forintra emelte, majd két hónap múltán ezekkel együtt adta el a céget Matolcsy Tímeának.

Az említett két ingatlan a XIII. kerületben található Riverloft apartmanház egyik legnagyobb alapterületű, kétszintes, 231 négyzetméteres tetőtéri lakása, illetve a mélygarázsban található dupla parkoló. Mivel az Ingatlan.com-on egy a közelben található 125 négyzetméteres, ugyancsak tetőtéri lakást 250 millió forintért kínálnak parkolóhely nélkül, Somlai Bálintnál arról érdeklődtünk, van-e annak valamilyen különleges oka, hogy a helyi viszonyokhoz képest alacsonynak tűnő áron számították be a cég tőkéjébe az ingatlanokat. Az üzletember válasza szerint az ingatlant a nyilvántartott könyv szerinti értékén apportálták, „ahogy ez szabályos és szokványos”, de e fölötti áron értékesítette a céget, amiben egyébként nincs más tevékenység, csak az ingatlan.

Matolcsy Tímeát szintén megkerestük. A vételárral kapcsolatos kérdésünkre ugyan nem válaszolt, de azt elárulta, hogy a megvásárolt cég,

az MT Beauty Kft. szépségipari szolgáltatásokat fog nyújtani a jövőben, emellett szépészeti termékek forgalmazásával is kíván foglalkozni. Az ingatlant bérlővel együtt vásároltam, nem a családommal használjuk. Béreltük ezt a lakást évekkel ezelőtt, de körülbelül 3 éve elköltöztünk onnan.

Mohos Márton / 24.hu

Arról a lakásról van szó, amelyet a Népszabadság 2016. nyári értesülései szerint Matolcsy Ádám, a jegybankelnök fia, Matolcsy Tímea férje használt egy bőkezű nagybácsi jóvoltából. A nagylelkű rokon a Matolcsy György unokatestvéreként, illetve az állami milliárdokat használó, majd bedőlő Növekedési Hitelbank tulajdonosaként is ismert Szemerey Tamás volt, aki családi érdekeltségén, a Kaláris-Haris Üzletház Kft.-n keresztül vette meg az ingatlant, a földhivatali bejegyzés alapján 2014 októberében.

A Népszabadságnak az ifjabb Matolcsy 2016-ban azt állította, hogy nincs lakása a Riverloftban, ami annak ellenére igaz volt, hogy a lapnak a portaszolgálat megerősítette, a jegybankelnök fia ott él. A lakás ugyanis Szemereyék cégének a tulajdonában állt, most azonban – Somlai Bálint közbeiktatásával – csak megérkezett Matolcsy Ádámékhoz, a feleség cége révén.

Magánügy lehetne, hogy egy jómódú nagybácsi hogyan ajánlja fel az öt éve 200 millióra taksált ingatlanját egyik rokonának, illetve kinek adja el azt, történetünkben azonban minden érintettnek köze van a közpénzhez, főként a nemzeti bankéhoz. Bár mostanában kevesebb szó esik a jegybanki alapítványokról és Szemerey Tamás Növekedési Hitelbankjáról, az előbbi az egyik legfontosabb aktuális közéleti vitatémául szolgáló közérdekű vagyonkezelő alapítványok előképének tekinthető, az utóbbi bedőlése pedig a közpénzzel való gazdálkodás sötét oldalát mutatta meg.

A történet szereplőit pedig a rokoni, illetve baráti szálakon túl üzleti kapcsolatok is összekötik.

A Matolcsy György vezette Magyar Nemzeti Bank 2014-ben öt alapítványt hozott létre, amelyeknek 200 milliárd forintos vagyont juttattak az MNB devizatartalékának forintra váltásából. Az alapítványok milliárdos tételben vásároltak és újíttattak fel épületeket. 2016 áprilisában aztán az MNB-nek nem volt más választása, mint kiadni az alapítványok költéseit, így tudhatta meg a nyilvánosság, hogy hová folyt a közpénz. Kiderült az is, hogy az alapítványok százmilliós tételben támogatták a vs.hu hírportált, amelynek korábbi főszerkesztője – annak ellenére, hogy a kapcsolatot hivatalosan sohasem ismerték el – tulajdonosként hivatkozott Szemerey Tamásra. A lapot kiadó New Wave Media Kft.-t irányító Száraz István pedig Matolcsy Ádám legszűkebb baráti körébe tartozik. Száraz később megszerezte az ország egyik legnagyobb hírportálját, az Origót is, az ügylethez pedig éppen az MNB által szanált MKB Bank adott kölcsönt. 2017-ben aztán az egész médiaportfoliót megvásárolta a Matolcsy Ádám érdekeltségében lévő Magyar Stratégiai Zrt., a G7 cikke szerint egy Szlovákiába bejegyzett cégtől. Somlai Bálint – aki a Telex az üzletember személyes kapcsolatait is bemutató cikke szerint ugyancsak Matolcsy Ádám barátja – már ekkor képbe került, a New Wave Media Zrt. televíziós üzletág-igazgatójaként. (A teljes portfólió kevéssel később, 2018 őszén a kormánypárti médiaalapítvány része lett.)

A jegybanki pénzek, Szemerey, Matolcsy Ádám és Somlai Bálint kapcsolatában a vs.hu csak az egyik csomópont volt. A főváros legdrágább villájaként emlegetett Lónyay-Hatvany villát az MNB egyik alapítványa vette meg 2014-ben 3,4 milliárd forintért. A villa kivitelezésének projektmenedzsmenti munkáit 2016-ban a most a Szabadság téri MNB-épület 54 milliárdos felújításával megbízott Raw Development Kft. nyerte el. A cégnek akkor még nem Somlai volt a tulajdonosa, a Matolcsy-rokonsághoz kötötték olyan alapon, hogy Szemerey Tamás egy korábbi érdekeltsége alapította. Noha Szemereynek formálisan 2013 augusztusától nem volt köze a Raw Developmentet alapító céghez, az hozzá más cégekben kötődő magánszemélyeké lett, a megbízás nyilvánosságra kerülése előtt pár héttel pedig átvette az addigi ügyvezető érdekeltsége. 2018-ban aztán a Raw Development az akkor mindössze 28 éves Somlai Bálinthoz került. Akit nem csak az egykor Matolcsy Ádám érdekeltségébe tartozó médiaportfolió üzletágvezetőjeként lehet a jegybankelnök családjához kapcsolni.

Az Átlátszó 2017-ben nyomozta ki, hogy több belvárosi ingatlannal kapcsolatban is Matolcsy-közelbe vezetnek a szálak, Száraz István mellett éppen Somlain keresztül: 2016-ban került az üzletember közvetett tulajdonába egy 723 négyzetméter alapterületű, műemlék jellegű Klauzál utcai ingatlan, amelyre 2017 áprilisában már Szemerey Tamás Növekedési Hitelbankja jegyzett be 950 millió forintos jelzálogot. Somlai akkor azt nyilatkozta:

Az, hogy én a New Wave Media Televízió üzletágát vezetem (LifeTv, OzoneTv), semmilyen kapcsolatban nem áll sem a projekttel, sem az NHB Bankkal. Az, hogy rájuk esett a választásom, ami a finanszírozást illeti, kizárólag azért történt, mert ők biztosították számomra a legmegfelelőbb feltételeket.

A Raw Development kivitelezte egyébként Matolcsy Ádám örökpanorámás balatonfüredi mezőgazdasági melléképületét is, amelyet a felületes szemlélő luxusnyaralónak hihetne.

A jegybanki megbízások azóta is töretlenül érkeznek a Raw Developmenthez, hogy a cég Somlai tulajdonába került, ők bútorozzák be a Széll Kálmán téren álló impozáns szecessziós épületet, az egykori Postapalotát, amely a jegybank tulajdona, és amelybe a Népszava értesülései szerint Matolcsy Ádám érdekeltségétől, a Balaton Bútortól rendeltek berendezést.

A mindössze 3 millió forint jegyzett tőkéjű Raw Development Kft. 2019-ben ért el először milliárdos árbevételt, az Opten adatbázisa szerint 1,8 milliárd forintosat, majd 2020-ban már közel 16 milliárd forintnál tartott. A 770 százalékos forgalomnövekedéshez foghatóan nőtt a bankok bizalma a cég iránt: a hitelbiztosítéki nyilvántartás szerint 2020-ban két bank jelzálogjog-bejegyzésének is van nyoma, a Gránit Bank 4,3 milliárd forint, a MFB Magyar Fejlesztési Bank Zrt. pedig 21,8 milliárd forint erejéig jegyeztetett be jelzálogjogot. Az előbbi pénzintézet részben, az utóbbi teljes egészében állami tulajdonú.

A Magyar Országos Közjegyzői Kamara hitelbiztosítéki nyilvántartása

Érdeklődtünk Somlai Bálinttól, mire szolgál a több mint 25 milliárd forint, van-e köze ennek az MNB székház 54 milliárd forintos felújításához, magyarán az MFB, a kormány bankja finanszírozza-e a renoválást. Kérdésünkre azt közölte: „a hitelnyilvántartásokban zálogként szereplő összegek mögött majdnem minden esetben bankgarancia termék van, ami minden építőipari cég működéséhez szükséges. Legtöbb esetben bankgaranciát kérnek cégünktől a megrendelőink jóteljesítési garanciaként vagy a teljesítések lehívásának garantálására, ezek keretösszegek, és akár több projektre is felhasználhatóak. A bankokat versenyeztetés útján választjuk ki” – a jelek szerint ezúttal két állami pénzintézet nyerte a versenyt.

A Raw Development építési projekteket szervező cég, az ilyen, gyakorlatilag fővállalkozóként működő vállalkozások összefogják a részmunkákat kivitelező bedolgozókat, és a teljes projektre a fővállalkozónak kell előteremtenie a bankgaranciát. A bankgarancia a kivitelező vagy a kivitelezőket összefogó társaság anyagi felelősségvállalását egészíti ki, a cég helyett a bank vállal garanciát, ha esetleg valamilyen pénzügyi követeléssel élne a megbízó. Arra, hogy a Raw Development mekkora saját óvadékösszeg mellé, milyen ügyletekre kapta a bankgaranciát, nincsen nyilvánosan elérhető információ.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik