Gazdaság

Megint milliárdos nyereséget termelt a dohánybiznisz Lázár holdudvarának

Mohos Márton / 24.hu
Mohos Márton / 24.hu

Minden eddigi rekordját megdöntötte a trafikhálózat ellátására egyedüliként felkent Országos Dohányboltellátó Zrt.: 741 milliárd forint árbevételt és 5,3 milliárd forint nyereséget ért el 2020-ban. Az állammal koncessziós szerződést kötött cég árbevétele az egy évvel korábbihoz képest 70 milliárddal nőtt, és egymilliárddal lett több az adózott profitja.

A nyereségből 5,05 milliárd profitkivétet hagytak jóvá a részvényesek, az 51 százalék erejéig részes Tabán Trafik Zrt. és a 49 százalékkal részesedő BAT Pécsi Dohánygyár Kft.

Most jelent meg a 2020-as mérlegbeszámoló és a közgyűlési határozat a cégbíróság adatbázisában, a jegyzőkönyi kivonatból azonban az derül ki, hogy az osztalékkifizetéssel nem vártak eddig, év közben előleget fizettek, a maradékot pedig még április során kivették a cégből. A 2,5 milliárd forintos előlegből 1, 875 milliárd jutott a Tabán Trafiknak, 625 millió volt a BAT része.

A 2015 óta működő dohányboltellátó monopólium évről évre termeli a milliárdokat, a megalapítása óta összesen mintegy 21 milliárd forint nyereséget hozott, és ennek a nagy részét, 19,5 milliárdot osztalék formájában ki is vette a két tulajdonos.

A Tabán Trafik Sánta János érdekeltsége, akit Lázár János hódmezővásárhelyi holdudvarához sorolnak. Lázár vezényelte le még kancelláriaminiszterként a dohánypiac újraszabályozását, a hódmezővásárhelyi vállalkozó pedig a Fidesz dohányipari jogszabályainak fő haszonélvezője, a trafikpályázat legnagyobb nyertese, aki Orbán Viktor hívó szavára segítette az új kormánysajtó kiépülését is, egy időre beszállt a később Magyar Nemzetté visszaalakított Magyar Idők kiadójába.

Sánta János és családja többi érdekeltsége is jól teljesített tavaly:

  • a Ventas Coffee Hungary Kft. adózott eredménye 1,953 milliárd forint volt, ez bő 600 millióval több, mint az egy évvel korábbi.
  • A Tabán Trafik 3,2 milliárd forint nyereséget mutatott ki adófizetés után, és az eredménytartalék bevetésével ennél is több, 3,775 milliárd forint osztalékot vettek ki a cégből.

Sánta János 2016 óta szerepel a topmilliárdosok listáján, a Szakonyi Péter-féle kiadvány tavaly 10,4 milliárd forintra becsülte a vagyonát és ezzel a 81. helyre tette, a Forbes gazdaglistáján viszont a Sánta család az első 50-be került 30 milliárd forint feletti vagyonnal.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik