Gazdaság

Tökéletes ajánlatot tett a Mészáros-klán cége, százezer pontot kapott, a többiek egyet sem

Ivándi-Szabó Balázs / 24.hu
Ivándi-Szabó Balázs / 24.hu

Nettó 7 milliárd forintos állami megrendelést nyert Miskolcon Mészáros Lőrinc és gyerekeinek közös cége, a Fejér-B.Á.L. Zrt., a napokban meg is kötötték a szerződést  – derül ki a megrendelő BMSK Beruházási, Műszaki Fejlesztési, Sportüzemeltetési és Közbeszerzési Zrt. honlapjáról. A Szeivolt István családi vállalkozásával, az Építő-és épületkarbantartó Zrt.-vel közösen elnyert feladat az egyetemvárosban lévő könyvtár átalakítása, bővítése, tudományos adatelemző módszertani központ és levéltári nyílt kutatási adatforrástár építése. Új szárnyat építenek levéltári raktárnak, illetve irodaépületet a Magyar Nemzeti Levéltár B.-A.-Z. Megyei Levéltára számára, majd a második ütemben felújítják, átalakítják a miskolci egyetemi könyvtár, levéltár, múzeum épületét.

Öt ajánlattevő közül vitte el a munkát a Fejér-B.Á.L.-Épkar páros nettó 7 milliárd, bruttó 8,9 milliárdos vállalási árral (ami nem tartalmazza a 8 százalékos tartalékkeretet), de csak Mészárosék jutottak el az értékelésig. Pedig a BMSK összegzése alapján volt ennél olcsóbb ajánlat: a Strabag Építő Zrt. hajszállal kevesebbért, nettó 6,9 milliárd forintért vállalta volna a munkát. A dokumentum szerint azonban a Strabag visszalépett, december 9-én érkezett a BMSK-tól a kérés, hogy a jelentkezők két hónapig tartsák fenn ajánlatukat, ám két nappal később az osztrák tulajdonú cég jelezte, hogy nem kívánja fenntartani az ajánlatát. Így a Strabag az értékelési részszempontok szerinti értékelési szakaszban már nem vett részt.

A másik három versenyző is kihullott, ezek a cégek valamiért nem teljesítették a BMSK hiánypótlási kérését, olyan egyszerűnek látszó pótlást, mint például a kivitelezésbe bevont szakemberek szakmai önéletrajzának a csatolását. Érvénytelen ajánlatot tett PEKA BAU 2000 Kft., a Hunép Építőipari Zrt., és a Paár Attila győri milliárdos köreihez sorolt Fertődi Építő és Szolgáltató Zrt. is.

Versenytársaival szemben tökéletes ajánlatot tett a Fejér-B.Á.L.-Épkar kettős, az összegzés szerint összesen 100 ezer pontot értek el, miután mindenre megkapták a maximális értékelési pontszámot. Az árajánlatot, a vállalt jótállási időt és a szerződés teljesítéséhez bemutatott személyi állományt is a maximálisra értékelték a BMSK-nál.

A 2015 nyarán alapított Fejér-B.Á.L. 2019 végéig összesen durván 53 milliárd forint bevételt és 8 milliárd forint adózott nyereséget mutatott ki. Olyan nagy projektek részese, mint:

  • a zánkai Erzsébet-tábor felújítása a Szabadics Közmű és Mélyépítő Zrt.-vel 16,8 milliárd forintért,
  • az Országos Széchényi Könyvtár archívumainak elhelyezését szolgáló piliscsabai raktár a West Hungária Bau Kft.-vel közösen 17,5 milliárdért,
  • de a Budapest-Belgrád 600 milliárd forintos vasúti gigaprojekt alvállalkozói között is szerepel.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik