Gazdaság

A jugoszláv kommunisták szobrot állítanának a kínai elnöknek

Andrej ISAKOVIC / AFP
Andrej ISAKOVIC / AFP
Ugyan nem a szerb kormány akar szobrot állítani Hszinek, de nem lenne meglepő, ha beleállnának az ötletbe.

Nagyon elmélyült Szerbia és Kína barátsága a koronavírus járványa alatt. A Bloomberg szerint olyannyira, hogy most felmerült az ötlet: állítsanak egy nagy szobrot „Hszi elvtársnak”, azaz Hszi Csin-ping kínai elnöknek.

Előzményként arról ír a gazdasági oldal, hogy dollármilliárdok jöttek kínai befektetések képében a balkáni országba, majd milliószámra érkeztek a kínai vakcinák a koronavírus elleni harcra. Ez persze még nem magyarázna egy szobrot, nem is a kormánypárt, hanem a Jugoszlávia Új Kommunista Pártja agyszüleménye mindez. Olyannyira komolyan veszik saját ötletüket, hogy teleplakátokták vele Belgrádot.

A cikk megjegyzi Szerbia és Magyarország az elsők közt csaptak le a kínai oltásokra, amiknek segítségével oltási programjuk utcahosszal beelőzte a nyugati országokéit. Belgrád és Budapest pedig eleve nagyon udvarol a kínai tőkének. Előbbi városban egy új, 55 millió dollárba kerülő Kínai Kulturális Központ épül – pont azon a helyen, ahol a NATO 1999-es intervenciójakor lebombázott kínai nagykövetség volt.

Magyarországgal kapcsolatban természetesen megemlíti a Bloomberg a fővárosba tervezett, a főpolgármester által nem támogatott Fudan Egyetem campusát, valamint a méregdrága Budapest-Belgrád vasutat is, ami szintén kínai hitelekből épül.

Eközben Szerbiában megvette az egyetlen acélgyárat a kínai HBIS Group, valamint az ország legnagyobb réz- és aranybányáját a Zijin Mining. Eközben kínai cégek pattintják ki a lerongyolódott szerbiai infrastruktúrát. A járvány kitörésekor Kína lélegeztetőgépeket, majd később 3,7 millió dózis Sinopharm-vakcinát küldött.

Az oroszokhoz hasonlóan Kína is támogatja Szerbia ragaszkodását Koszovóhoz, mindezekkel együtt Belgrádnak nem lesz egyszerű csatlakozni az Európai Unióhoz.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik