Gazdaság

Enyhítenének az eddig teljes kudarcot vallott magáncsőd szabályain

MTI/Balogh Zoltán
MTI/Balogh Zoltán

Könnyebbé válik a belépés a magáncsőd intézményébe, csökken az adósok terhe és növekszik a megélhetésükre rendelkezésükre álló forrás – mondta az eddig teljes kudarcot vallott magáncsődről szóló jogszabály módosításának vitájában Harrach Péter (KDNP) előterjesztő.

A kormánypárti képviselő ugyanakkor hozzátette, hogy a jogszabály nem tudja mentesíteni az adóst attól, hogy egy életformaváltással tegye lehetővé otthona megtartását. Elmondta: a módosítás adminisztratív nehézségek megoldását is kínálja, hogy többen vehessék igénybe a magáncsőd intézményét. Eddig az adós vagyonának 100 százalékát kellett elérnie a tartozásnak ahhoz, hogy az alkalmazható legyen, ezt a változtatás 80 százalékra csökkenti.

Az, hogy a jogszabályon módosítanának nem véletlen, eredetileg ugyanis az Igazságügyi Minisztérium 20-25 ezerre becsülte jelentkezők számát a magáncsődbe, a Magyar Nemzeti Bank 25 ezer adóst várt, a Magyar Bankszövetség pedig 40 ezerre tette a csődbe menekülők számát.

Azonban több mint öt év alatt alig több mint kétezren jelentettek magáncsődöt. Sőt, többen inkább elveszítették lakásukat, ahelyett, hogy a kormány által kínált lehetőséget válasszák.

Harrach Péter – aki korábban azt mondta, azért népszerűtlen a magáncsőd, mert a sajtó rossz hírét keltette – közölte, az új javaslat szerint csökken a minimális törlesztőrészlet, mintegy 10 százalékkal, és több marad a jövőben az adós mindennapi kiadásaira: a nála maradó jövedelemhányada mintegy 15 százalékkal emelkedik személyenként.

A politikus kiemelte, a módosítás azt célozza, hogy a magánszemélyek kikerüljenek az adósságcsapdából, helyreálljon a fizetőképességük. A hitelezők a jövőben kiszámíthatóbb körülmények között várhatják az adósság megtérítésére, az adós pedig újrakezdheti az életét, miután megszabadult az adósságtól.

Az ellenzéki felszólalók közt Z. Kárpát Dániel a Jobbik képviselője hívta fel a figyelmet arra, hogy a számok arra utalnak, hogy az egész intézkedés komoly fiaskó, ugyanis tízszeres, hússzoros különbség van a magáncsődöt jelentők és az előrebecsült jelentkezők számra közt. Ugyanakkor szerinte a változtatásokkal sem lesz népszerűbb a magáncsőd, szerinte létre kellene hozni nyugati mintára az „elsétálási jogot”, amely szerint a bank a jelzálogjoggal érintett ingatlanfedezeten túl nem követelhet további összegeket az adósoktól.

Varga-Damm Andrea független képviselő pedig számon kérte Völner Pál államtitkárt, hogy mi tartott ennyi ideig a szabályok módosításán, ugyanis neki már 2017-ben azt jelezte az Igazságügyi Minisztérium államtitkára, hogy tervezik a törvény felülvizsgálatát. A független képviselő egyébként egyetértett volt jobbikos pártársával, hogy a szabályok módosításától nem várható, hogy többen jelentkeznek majd a magáncsődbe.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik