Gazdaság

Nincs fordulat a Dunaferrnél, nem engedték be a részvényesek képviselőit a közgyűlésre

Ivándi-Szabó Balázs / 24.hu
Ivándi-Szabó Balázs / 24.hu

Mint írtuk, csütörtök délután háromra hívták össze az ISD Dunaferr Zrt. rendkívüli közgyűlését, a gyár egyik tárgyalójába, többek között azért, hogy vezető tisztségviselőket és felügyelőbizottsági tagokat válasszanak annak érdekében, hogy a cég megfeleljen a törvényes működés feltételeinek. A közgyűlést azonban meghiúsították, gyáron belülről.

A helyszínen lévő forrásunk szerint az történt, hogy egyszerűen nem engedték be a gyár területére a részvényesek képviselőit, meghatalmazottjait. Informátorunk azt mondta, tűzvédelmi ellenőrzés címén lezárták a gyár kapuit. Háromnegyed kettőkor hazaküldtek mindenkit az irodaépületekből, szintén a tűzvédelmi akcióra hivatkozva.

Érdekesség, hogy a cég, amely október óta csak részletekben ad fizetést, felfogadott egy külsős vállalkozást, amelynek az emberei forrásunk szerint úgy csináltak, mintha felmérték volna az épületek burkolatának állapotát. Hogy látszatakcióról lehetett szó, azt abból is igazolva látta, hogy amint a részvényesek képviselői elmentek a bejárat elől – hiszen nem engedték be őket –, abba is hagyták a külsősök a vizsgálódást.

A közgyűlésre hat tulajdonosi képviselő érkezett. Az általuk képviselt tulajdonosok a részvények több mint 99 százalékát birtokolják, így ha beengedték volna őket a gyár területére, határozatképes lehetett volna a közgyűlés. A terv az volt, hogy megválasztják az igazgatótanácsot, a cégvezetőt, a felügyelőbizottsági tagokat, és a 2019-es el nem fogadott beszámolóval kapcsolatban is döntenek. A napirendi pontok mind azt célozták, hogy biztosítani tudják a cég törvényes működését.

A magyar államnak is van pár darab részvénye – részükről nyilatkozat érkezett, hogy nem kívánnak részt venni a közgyűlésen.

Forrásunk szerint ezek után a következő lépés az lehet, hogy a cégbíróság hívja össze a rendkívüli közgyűlést.

Kapcsolódó
Patthelyzetbe kerülhetett a Dunaferr
Folyik az orosz–ukrán belháború a cégbíróságon.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik