Gazdaság koronavírus

Egy magyar család átlagosan 800 ezer forintot tett félre a járvány évében

Csanádi Márton / 24.hu
Csanádi Márton / 24.hu

Elképesztő mennyiségű megtakarítást halmoztak fel tavaly a háztartások a Magyar Nemzeti Bank (MNB) adatai szerint. Vagy legalábbis azok a háztartások, amelyeket nem sújtott a koronavírus-járvány, és nem veszítették el a jövedelmüket. A jegybank legfrissebb értékpapír-statisztikáiból ugyanis az derül ki, hogy 2020-ban a lakosság csaknem 1290 milliárd forintnyi friss pénzt helyezett el értékpapírszámlákon – írja a napi.hu. A múlt héten publikált jegybanki adatok szerint ehhez jött még több mint 1600 millárd forintnyi új bankbetét, ami miatt történelmi rekordra nőtt a bankban tartott lakossági vagyon volumene.

„A sornak azonban ezzel még nincs vége, hiszen a készpénzt is halmozták tavaly a magyarok. Az első kilenc hónapban 485 milliárd forintnál is több készpénzzel nőtt a háztartások megtakarítása, és ez a trend vélhetően az utolsó negyedévben sem torpant meg.

Vagyis a háztartások tavaly akár 3500 milliárd forintot is félre tehettek a járvány és a válság ellenére, ami egy átlagos háztartásra vetítve 800 ezer forintnál is több pénzt jelent.”

Ez egy átlag. Sokan voltak, akik elveszítették a munkahelyüket vagy bár megtarthatták, de a fizetésüket csökkentette a munkaadója, ezért ők alighanem lefele húzták az átlagot. Azt már több felmérés is kimutatta, hogy a leggazdagabb réteg – a világon és Magyarországon is – tudta növelni a vagyonát.

Aki elmerülne a részletekben, abban, hogy az értékpapír-állomány hogyan tevődött össze, mennyi pénz volt a bankban, mibe fektettek a magyarok, az a napi.hu cikkét böngéssze.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik