Gazdaság

Milliárdokért dolgozik a Fradinak a takarítás Mészárosa

Máthé Zoltán / MTI
Máthé Zoltán / MTI

Újabb nagyértékű közpénzes megbízással gyarapodott a NER elsőszámú takarítócégeként ismert B+N Referencia Zrt., amely olyan ütemben kapja az állami megrendeléseket, hogy lassan kiérdemli a tisztítás Mészárosa címet. Ezúttal a Ferencvárosi Torna Club (FTC) közbeszerzési eljárásán futottak Referencia Mosodák Kft. nevű cégükkel közösen: az Elektronikus Közbeszerzési Rendszerbe feltöltött dokumentumok szerint az FTC-MVM Népligeti Sportközpont takarítási, karbantartási és üzemeltetési feladatait látják el úgy, hogy a céget havonta 41,9 millió forint + áfa átalánydíj illeti meg, ami éves szinten nettó 503,9 millió forintra rúg. A higiéniai töltőanyagok díja évente nettó 125,987 millió, a pályakarbantartási anyagoké pedig nettó 269,9 millió forint. A keretmegbízás négy évre szól, a szerződéskori összérték 3,5 milliárd forint.

A B+N Referenciának nem volt nehéz dolga, rajtuk kívül csak az ÚJLAK MM Üzemeltető Kft. pályázott a munkára, ajánlatukat azonban érvénytelennek minősítették, mivel a cég az előírt határidőig nem bocsátotta rendelkezésre az ajánlati biztosítékot.

Bár a B+N Referencia Zrt. neve kevésbé csenghet ismerősen, mint más, a NER első köréhez sorolt vállalkozásoké, az általuk bejárt út nagyon hasonló. A cég korábban Simicska Lajos üzlettársa, Fonyó Károly közvetett tulajdonában állt, több mint öt éve azonban már azé a Kis-Szölgyémi Ferencé, aki Tombor András üzlettársaként vált ismertté. Tombort pedig Habony Árpád hitelezőjeként tartják számon a miniszterelnöki tanácsadó NAV-vizsgálata óta. Kis-Szölgyémi a vendéglátástól az ingatlankezelésen át többféle üzletben érdekelt, 2017 óta agrárérdekeltsége is van, a Garline Agro Kft. tavaly 62,9 millió forint uniós környezetgazdálkodási támogatást kapott.

Az aranytojást tojó tyúk azonban egyértelműen a B+N Referencia Zrt., amelynek közpénzes megrendeléseit felsorolni is nehéz lenne. Egyebek mellett

  • 2019 végén bruttó 33 milliárd forintos keretösszegű megbízást kaptak a Közbeszerzési és Ellátási Főigazgatóságtól, ugyanilyen feladatokra pedig egy évvel korábban 24 milliárd forintos keretmegbízásnak örülhettek.
  • Ők takarítják a MÁV-Start személyszállítást végző vonatait. A G7 mutatta be, hogy elszállt árakon vállalta a cég a 18 milliárd forintos munkát.
  • De ők üzemeltetik a NAV Budapest és a hivatal Pest megyei épületeit is 2,8 milliárd forintért.
  • 2018-ban írtuk meg, hogy napi 555 ezer forintért bérel munkaruhákat a MÁV a cégtől.

Ennek megfelelően alakultak a B+N bevételei is, amelyekből Kis-Szölgyémi tavaly már 1,9 milliárd forint osztalékot vett ki.

A cég részese az MNB Növekedési Kötvényprogramjának, a Napi.hu korábbi cikke szerint bár a cég éppen csak elérte a Scope Ratings hitelminősítőnél a programban való részvételhez szükséges minimális, B+-os szintet, a jegybank mégis úgy döntött, hogy a 10 milliárdos kibocsátásából a maximális 7 milliárdot betárazza.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik