Gazdaság

Wintermantel: 50 milliós bírságot kapott a BKK egy közbeszerzés miatt

Szigetváry Zsolt/MTI
Szigetváry Zsolt/MTI

50 millió forintos bírság megfizetésére kötelezte a Közbeszerzési Döntőbizottság a BKK-t a jegyértékesítő automatákban használt biztonsági hőpapír közbeszerzése miatt – számolt be Facebook-oldalán Wintermantel Zsolt, Újpest korábbi fideszes polgármestere, a Budapesti Közlekedési Központ Zrt. igazgatósági tagja.

A politikus szerint az eljárás során többször is felvetette aggályait, azonban

a Draskovits Tibor vezette igazgatóság bár meghallgatta, de egytől egyig lesöpörte észrevételeimet, kizárta az anyagilag kedvezőbb, azaz olcsóbb ajánlattevőt és eredményt hirdetett, a drágábbat kihozva győztesként.

Frissítünk!

Cikkünk megjelenése után a BKK közleményt adott ki, ebben arról írnak, hogy nem fogadják el a Közbeszerzési Döntőbizottság döntését, a közlekedésszervező cég fellebbezni fog. Mint írják: 2020. július 6-án indítottak közbeszerzési eljárást a menetjegyek és bérletek nyomtatásához szükséges biztonsági hőpapír beszerzésére. A nettó 2,3 milliárd forint keretösszegű eljárásban részt vett a Pátria Nyomda Zrt. – ÁNY Biztonsági Nyomda Nyrt. konzorciuma is. A közlemény szerint a BKK a benyújtott ajánlatok értékelését követően a Pátria Nyomda Zrt. – ÁNY Biztonsági Nyomda Nyrt. közös ajánlatát több érvénytelenségi ok, illetve hamis nyilatkozat megtétele miatt egy közbenső döntésével érvénytelenné nyilvánította. A korábbi években többször nyertes konzorcium a Közbeszerzési Döntőbizottság (KDB) előtt megtámadta a BKK döntését. Hozzáteszik: a KDB – bár a Pátria Nyomda Zrt. és az ÁNY Biztonsági Nyomda Nyrt. közös ajánlatának érvényességével, illetve a hamis nyilatkozat kérdésével kapcsolatban érdemben nem hozott határozatot – a közbeszerzési eljárás felhívását és dokumentációját és a BKK addig meghozott döntéseit megsemmisítette, emellett 50 millió forintos bírságot szabott ki a BKK számára. A KDB ezzel a döntéssel ellehetetlenítette a BKK azon törekvését, hogy alacsonyabb áron, korszerűbb termékek szállítására kössön szerződést, áll a pénteki levélben.

A BKK álláspontja szerint a KDB nem járt el kellő körültekintéssel, a kiszabott bírság pedig – egy folyamatban lévő, szerződéskötéssel még nem lezárt eljárásban – szokatlanul magas, ezért a döntést a BKK nem fogadja el. A társaság a KDB határozatával szemben felülvizsgálati eljárást kezdeményez.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik