Gazdaság

Mészárosék családi cége tervezi a Nemzeti Orvosi Innovációs Központot

Tavaly novemberben indítottak közbeszerzési eljárást a Semmelweis Egyetem II. Sz. Patológiai Intézet Nemzeti Orvosi Innovációs Képző Központ (NOIKK) megvalósíthatósági tanulmányának, illetve az engedélyezési és kivitelezési tervdokumentációjának elkészítésére és immár az sem titok,  kik foghatnak hozzá a munkához: a Fejér B.Á.L. Zrt.-n keresztül Mészáros Lőrinc és gyerekeinek az érdekeltségében lévő Fejér Tervező és Mérnökiroda Kft., valamint a budapesti, de Mosonmagyaróváron is aktív Optimum Term Kft..

A cégek már alá is írták a 548,1 millió + áfás ellenértékről szóló szerződést a beruházást lebonyolító BMSK Beruházási, Műszaki Fejlesztési, Sportüzemeltetési és Közbeszerzési Zrt.-vel.

A nyertesek szép számmal támaszkodnak alvállalkozókra az Elektronikus Közbeszerzési Rendszerbe feltöltött dokumentumok szerint

  • a dr. Viola Árpád idegsebész főorvos résztulajdonában lévő NS Neuro-Service Kft.,
  • a budapesti Richter Mérnöki Iroda Kft.,
  • a több kórházfelújítási projektben is tervezési feladatokat ellátó TOP-KVALITÁS Kft.,
  • a vecsési, orvostechnológiai CG-Med Kft. és
  • a budapesti FUSION ARCHITECT Kft.

segít a több, mint félmilliárd forintos megbízás teljesítésében. Mellettük erőforrásnyújtóként és alvállalkozóként is feltüntették Dr. Kiss Andrást, a II. Sz. Patológiai Intézet vezetőjét. Az összeférhetetlenséget feszegető kérdésünkre a Semmelweis Egyetemtől azt a választ kaptuk, hogy Dr. Kiss Andrást a „Nemzeti Orvosi Innovációs Képző Központ (NOIKK) megvalósításához szükséges folyamathoz kérték fel orvosszakértőnek”.  Hozzátették: a BMSK Zrt. által megvalósuló pályáztatási folyamatban az igazgató nem vett részt, a nyertes cégeknek és azok alvállalkozóinak korábban nem dolgozott.

A II. Sz. Patológiai Intézet épülete az Üllői úton található, az egyik feladat ennek az épületnek  a bővítése és nagyságrendileg egy bruttó 8000 négyzetméteres, hatszintes új épület tervezése, illetve engedélyezési dokumentációjának összeállítása.

A közbeszerzési dokumentáció szerint a NOIKK egy olyan ipari, innovációs és kutatási központ, ami kapcsolódási pont lesz a Semmelweis Egyetem és az „egészségiparban érdekelt hazai és külföldi ipari szereplők közt” és amely „az ipari innovációs és fejlesztési programok bázisa lehet, továbbá az orvosképzés hiányterületeire is megoldást nyújtana”.

A Fejér B.Á.L. Zrt. Mészáros Lőrinc felcsúti vállalkozó, illetve gyerekeinek közös cége, a fiatalabb Mészárosokra utal a cég neve is: a tulajdonos Mészáros Beatrix, Mészáros Ágnes (aki házasságkötése óta a Homlok-Mészáros Ágnes nevet viseli) és ifj. Mészáros Lőrinc. A céget 2015-ben alapították, de a forgalma 2019-ben már meghaladta a 17 milliárd forintot. A Fejér B.Á.L. eredetileg a Mészáros-gyerekek cége volt, édesapjuk csak 2019-ben, egy érdekes megoldással szállt be a közbeszerzéseken rendkívüli sikereket elérő vállalkozásba: 10,6 százalékos a részesedést vásárolt, de úgy, hogy az osztalék fele hozzá kerül.

A Fejér B.Á.L. Zrt. leányvállalata, a Fejér Tervező 2017 márciusában alakult, és a csonka üzleti évben 72,5 millió forintos bevételt értek el, 2019-ben bevételük már meghaladta az egymilliárd forintot.

Kapcsolódó
Mészárosék tervezik meg az Állatorvosi Egyetem átalakítását
A műemléki védettség alatt álló komplexum átalakításának terveire 690 millió forint megy el.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik