Gazdaság

Tiborcz István ingatlanos cégét nem fogja a válság, övé a 60. legértékesebb vállalkozás

Marjai János / 24.hu
Marjai János / 24.hu

Tavaly még éppen csak befért a legértékesebb 100 magyar tulajdonú cég közé, ám a Forbes listáján most már a 60. a Tiborcz István érdekeltségébe tartozó BDPST Group. A miniszterelnök vejének ingatlanos cége tavaly 10 milliárdos becsült értékkel szerepelt az elitben, most 11,5 milliárd forinttal ugrott előre, ezzel azon kevesek közé tartozik, amelyek növekedni tudtak. Ami a jövőt illeti, felső kategóriás ingatlanprojektjeivel építkezik tovább a csoport, a pesti Mahart-ház átalakítására az állami MFB-től kaptak 8,4 milliárd forint hitelt – fűzi hozzá a Forbes.

Tiborcz István holtversenyben van a plakátkampányos aranybányával: forintra ugyanannyira értékelték Balásy Gyula érdekeltségét, a New Land Média Kft.-t, mint a BDPST-t.

A kormányzati propaganda első számú beszállító ügynökségének – és a köré szervezett Lounge-csoportnak – jó pár kék hátterű plakát és az elmúlt három évben 282 milliárd forintnyi elnyert közbeszerzés is kellett ahhoz, hogy fel­kerüljön a Magyar 100-ra. A cégből az egyedüli tulajdonos, Balásy Gyula négymilliárd forint osztalékot vett fel – idézi fel a Forbes.

Némileg meglepő, hogy csak a 39. helyre jött be a Las Vegas, a tavaly elhunyt Andy Vajna öt fővárosi kaszinóját összefogó csoport. A miniszterelnök barátja, Garancsi István érdekkörébe áttolt csoportot 15,9 milliárdra értékelték a Forbes szakértői.

Feljebb nem lépett, de nem esett ki az elitből a győri Vill-Korr Hungária Kft., amely Gasztonyi László családi érdekeltsége. Gasztonyit a botrányt kirobbantó ez az ördög ügyvédje blog a győri polip vázolásakor úgy mutatta be, mint a helyi közbeszerzések egyik fő nyertese. Vill-Kor Kft. most, a 96. helyen áll 7 milliárd forintos becsült értékkel.

A 98. helyre befutott a B+N Referencia 6,9 milliárddal. Most a médiapiacon is ismert, Tombor Andrással is üzleti kapcsolatban álló Kis-Szölgyémi Ferenc vezeti a társaságot. Csak az elmúlt egy évben 28 közbeszerzést nyertek el 53 milliárd forint értékben. Az ismét kormány­zati célkeresztbe került reptéren is dolgoznak, és érdekelt az Airport Service Budapest Zrt.-ben is, a földi kiszolgáló már a KLM légitársasággal is leszerződött.

Szingapúr és Luxemburg vezet a magyar tulajdonú cégek között

Nagyítóval kell keresni olyan cégcsoportot a Forbes toplistáján, amelynek a becsült értéke ne zsugorodott volna az előző évhez képest. Bár a járványhelyzet az egész gazdaságot megrángatta, a drámai visszaesés nagymértékben a számításnál alkalmazott diszkont következménye: 2020 végéig külföldi szereplő csak miniszteri engedéllyel szerezhet tulajdont kiemelt ágazatokban, stratégiailag fontos vállalatokban. Kivételek persze akadnak, a 112 százalékos növekedést mutató Mészáros Csoport, vagy az egy évvel korábbihoz képest 22 százalékkal többre értékelt MPF Holding.

A topcégek becsült értéke a Forbes szerint:

1.    MPF Holding 202,7 milliárd forint

2.    Docler Holding 175 milliárd forint

3.    Videoton Holding 147,3 milliárd forint

4.    Gránit Pólus Csoport 128,6 milliárd forint

5.    Mészáros Csoport 116,9 milliárd forint

6.    Bonafarm Csoport 105,6 milliárd forint

7.    Dayton-Invest 100,3 milliárd forint

8.    Duna Csoport 97,2 milliárd

9.    Jász-Plasztik 83,6 milliárd forint

10. 77 Elektronika Csoport 62,4 milliárd forint

 

Brutális növekedést mutatott a Felcsuti Zsolt érdekeltségébe tartozó, szingapúri központú csoport, az MPF, a bevétele 50 százalék­kal bővült egyetlen év alatt, a Forbes becslése szerint a csoport értéke 22 százalékkal van a tavalyi felett. Ezzel először végzett családi cég a Magyar 100 első helyén. A csoporthoz tartozik a régió legnagyobb csiszolószerszámgyára, és Felcsuti vásárolta fel a FÉG-et, a Bajai Bútor­gyárat, valamint a Kemikált is, Magyarország legrégebbi építőipari segédanyagokat és vegyi anyagokat gyártó vállalatát.

A Luxemburgban bejegyzett Docler Holding, Gattyán György cégcsoportjá­nak bevétele ugyancsak jelentősen, 389,8 millió euróra nőtt a tavalyi 351 millió euró után, de hatalmas veszteséget mutatott ki. A fő bevétel továbbra is a szexipari streaming­szolgáltatásból jön (a Jasmin.com és a Livejasmin.com erotikus oldalakon keresztül). Az egy évvel korábbi 23 millió eurós adózott eredmény mostanra 65 millió eurós veszteségbe fordult. A magyar adóhivatallal évek óta folyó kézitusa eredményét látjuk, nem kellett ugyan befizetni a NAV által követelt 80,3 millió euró bírságot, de a könyvekben nyilván tartják.  A Forbes azt írja, 13,4 milliárd forintos bírság, 9,9 milliárdos kötbér és 3,2 milliárd forint késedelmi kamat terhéről van szó.

Gattyán közben folytatja a terjeszkedést, érdekeltségei már Madagaszkárig érnek, a Liberty Ma­dagascar öt százalékának megvásár­lásával aranybányászati koncesszi­ókhoz jutott a szigeten.

Demján Sándor egykori birodalmának maradványát, a Gránit Pólus Csoportot pénztermelő képessége alapján még mindig a 4. helyre teszi a Forbes. A csoport ékköve továbbra is a Westend, és a Forbesnak úgy nyilatkoztak a csoportnál, hogy a tőzsdei bevezetés ugyan elmaradt a tervezett időpontban, de nem mondtak le róla.

Mészárosék nőttek a legnagyobbat

A Mészáros Csoport csak az 5. a Forbes rangsorában, de ez úgy értelmezendő, hogy a tőzsdei érdekeltségeket nem vették figyelembe. A becsült érték megugrásának egyik oka, hogy tavaly a csoporthoz került a nagy építőipari cég, a ZÁÉV, amely a Puskás után a világbajnokságra épülő atlétikai stadion kivitelezését nyerte el. Az építőipar mellett a mezőgazdaság és a bankszektor területén aratott a csoport tavaly. A Talentis Agro megvette a Gödöllői Tangazdaságot és a Szarvasi Agro Zrt.-t is. A birodalom összesen 3,2 milliárd forint uniós agrártámogatást is kapott, a második legtöbbet a Csá­nyi család Bonafarmja után. Az újabb nagy dobás az OTP-ellen­lábasnak szánt Magyar Bankholding Zrt., amibe 278,9 milliárd értékben a Takarékbank csoport is apportálta teljes üzletrészét. Ebben a Talentis is érdekelt, csakúgy, mint Mészáros az MKB-ban, ami az állam mellett az új gigabank másik tulajdonosa lesz – villantja fel a Forbes.

Szíjj László, a negyedik leggazdagabb magyar Duna Csoportja ugyancsak a legértékesebbek közé tartozik, csaknem 100 milliárd forintra becsüli a Forbes. A Szijjártó Péter külügyminisztert augusztus­ban megjachtoztató üzletember vállalatai tavaly 173,4 milliárd forint értékben húztak be közbeszerzéseket, a legutóbbi nyereményük alapján ez a csoport tervezi és kivitelezi az új Kalocsa–Paks Duna-hidat és az ahhoz kapcsolódó úthálózatot. A beruházás összértéke 91,9 milliárd forint.

Nem tépázta meg a Nitrogénművek helyzetét, hogy a tulajdonosát, a leggazdagabb magyar vállalkozók közé tartozó Bige Lászlót májusban vesztegetéssel gyanúsították meg. A Forbes a 13. helyre tette majdnem 50 milliárd forintra becsült cégértékkel hozzáfűzve, hogy idén az első félévben kifejezetten jó adatokat publikált a műtrágyagyártó csoport, és jelentősen javult az adóssághelyzete is. A legnagyobb magyar csirkés céget, a kisvárdai központú Master Goodot is maga mögé utasította, a nemrég a Sága Foodot bekebelező családi céget 48 milliárdra értékelték a listakészítők, de még úgy is 14., hogy 45 százalékkal zuhant a becsült értéke.

A Lázár János volt kancelláriaminiszter hódmezővásárhelyi holdudvarába sorolt Sánta János érdekeltségébe tartozó Ventas Coffee Hungary 25,3 milliárddal a 24. helyen tanyázik. Leányvállalatai révén egyrészt érdekelt a 2019-ben 671 milliárdos forgalmat bonyolító Országos Dohány­boltellátó (ODBE) Kft.-ben, másrészt a Tabán Trafikon keresztül az ország legnagyobb trafikosa a Sánta család (mindkettő állami koncesszió).

25 milliárddal nyomában van a Market Zrt. 180 milliárd forint körül alakulhat Ga­rancsi István és Scheer Sándor közös vállalatának árbevétele 2020-ban is. a közbeszerzésből származó bevételük így is jelentős, az elmúlt három évben 113,6 milliárd forintot tett ki.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik