Gazdaság

Milliókat helikopterezhetett el az utóbbi két évben Szijjártó Péter

A rendőrség szerint a helikoptert határvédelmi feladatok teljesítéséhez, tömegrendezvények biztosításához vásárolták.

Szijjártó Péter hét utazása során idén 18 órát és 15 percet, tavaly pedig szintén hét utazás alkalmával 16 órát és 44 percet töltött a Készenléti Rendőrség bőrüléses helikoptere, a MD 902 Explorer fedélzetén — közölte a Népszava adatigénylésére  az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK). A lap szerint ehhez képest Pintér Sándor, a rendőrséget irányító belügyminiszter 2019-ben csak kétszer ült fel a gépre, és összesen hat órát repült, idén pedig egyáltalán nem vette igénybe még.

Az Országos Rendőr-főkapitányság nem közölte, hogy mennyibe kerültek ezeket az utazások, mert a rendőrség nem dokumentálja külön-külön az egyes repülések konkrét költségeit. A MD902 Explorer technikai leírása a gyártó honlapján fent van, ebből pedig kiderül, hogy a helikopter óránként 65 gallon, azaz 246 liter üzemanyagot fogyaszt.  A Népszava pedig egy közbeszerzésből azt is megtudta, hogy az A1-néven is ismert üzemanyagot így literenként nettó 222 forintért szerezték be. Ezek alapján a külgazdasági és külügyminiszter idei repülései csaknem egymillió forintos kerozinköltséggel jártak, a tavalyi utak ára pedig megközelítette a 900 ezer forintot. Ez csak két év üzemanyag-számlája, ám ahogyan korábban beszámoltunk róla, Szijjártó Péter az elmúlt öt évben hússzor vette igénybe utazásaihoz a rendőrség flottáját, ebből tehát tizennégyszer 2019-2020-ban.

Amíg Orbán csak egyszer, Szijjártó hússzor helikopterezett
2015 óta 29-szer repültek kormánytagok rendőrségi szolgálati helikopterrel, túlnyomórészt a külügyminiszter. A számlát a rendőrség fizette.

Legalább két alkalommal rendőrségi helikopterrel szállt le a Budapesttől légvonalban 17 kilométerre található Dunakeszin, ahol lakik. A repülések üzemanyag-költsége tehát öt év alatt több millió forintra rúghat; a számlát a hatóság, közvetve az adófizetők állják. A Népszava feleleveníti:

a rendőrség korábban azt közölte, az MD902 Explorert nem politikusok reptetéséhez vette, hanem határvédelmi feladatok teljesítéséhez, tömegrendezvények biztosításához.

A lap szakmai forrásai szerint egy ilyen gépet 450-500 ezer forintos óradíjjal lehet kibérelni. A lap megengedően a 450 ezer forintos összeg 60 százalékával kalkulált, mint repülési költséggel, akkor Szijjártó 2019-2020-as utazásai akár 9,5 millió forintba is kerülhettek.

Kiemelt kép: Szijjártó Péter/Facebook

Ajánlott videó

Olvasói sztorik