Gazdaság

Szijjártó Péter felesége fél év alatt egy heti jachtozásra is elég 68 milliót keresett vadonatúj cégével

Tavaly októberben írtuk meg, hogy Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter neje, Szijjártó-Nagy Szilvia is beállt az üzletasszonyi babérokra törő politikusfeleségek sorába. 2019 júniusában 3 millió forintos alaptőkével jegyezték be Interior Design Kft. nevű cégét, amelynek fő tevékenysége divat-, formatervezés.

Az Interior Design működése első csonka évében, a 2019 június 12. és 2019 december 31. közötti időszakban 229 millió forint forgalmat bonyolított, a teljes értékesítés belsőépítészeti tevékenyégből származik a cég mérlegének kiegészítő melléklete szerint.

A bő fél éves időszak után Szijjártó-Nagy Szilvia 70,6 millió forintos adózott eredményt kasszírozott és ennek nagy részét, 68 millió forintot osztalékként ki is vette.

Ezek szerint Szijjártó-Nagy Szilvia nagyságrendekkel jobban keres mint miniszter férje. Ebből a pénzből akár 6-7 napra is elviheti férjét jachtozni. Augusztusban az Átlátszó munkatársa fotózta le Szíjj László milliárdos luxusjachtján Szijjártó Pétert — miközben Facebook-oldala szerint irodájában egyeztetett a fehérorosz helyzetről. A külügyminiszter családja körében nyaralt az állami megbízásokat tízmilliárdos tételben megszerző Szíjj László hajóján.

Később a G7 nyomozta ki, hogy egy napra 10 millió forint körüli összegért bérelhető ki egy olyan luxusjacht, mint amilyet Magyarország negyedik leggazdagabb embere a Szijjártó-család rendelkezésére bocsátott. Csakhogy a miniszter nem állhatta a cechet, legalábbis a havi bruttó 1,97 millió forintos miniszteri fizetése alapján négy évig kellene azért dolgoznia, hogy piaci körülmények között egy hétig béreljen egy ilyen luxusjachtot. Ha mégis egy állami megrendeléseken gazdagodó üzletember látta vendégül Szijjártóékat, az korrupciós aggályokat vethet fel. Márpedig a G7 szerint a hajót csak ingyen vehette igénybe a külügyminiszter, ilyen kategóriájú luxusjachtot ugyanis a máltai szabályozás alapján nem lehet bérbe adni, csak a tulajdonosa és vendégei használhatják.

Az após segített

A külgazdasági és külügyminiszter feleségének van egy másik, korábbi vállalkozása is: 2017-ben másodmagával indította el a Varázshíd Rental Kft.-t. A cég saját tulajdonú, bérelt ingatlan bérbeadásával, üzemeltetésével és építményüzemeltetéssel foglalkozik. 2018-ban meg is vásároltak egy Dunakeszi családi házas környékén található, 1080 négyzetméter telekterületű, 556 négyzetméteres ingatlant, amely nagyjából 125 millió forintba kerülhetett. A vételárra csak az interneten akkor még megtalálható hirdetésből következtethettünk, mivel információkkal egyetlen érintett sem szolgált.

A vásárláshoz a Varázshíd Rental 40 millió forint jelzáloghitelt vett fel, illetve Szijjártó Péter édesapja, Szijjártó István nyújtott anyagi segítséget. Az ingatlant kiadták a 2013-ban alapított Kincsem Sziget Közhasznú Nonprofit Kft.-nek, ami az azonos nevű dunakeszi kéttannyelvű magánóvodát működteti. Ennek telephelyeként indult el 2018-ban a Szijjártó-Nagy Szilvia cégének nevével megegyező Varázshíd Tanoda. A Varázshíd Rental Kft. tavaly 9,3 millió forintos forgalmat bonyolított, éppen ugyanannyit, mint egy évvel korábban. Osztalékot tulajdonostársával nem vettek ki.

Szijjártó legutóbb Mészáros Lőrinc cégének ünnepségén beszélt arról, hogy mennyit köszönhetnek szüleinek, akikkel a család gazdagodásáról hírt adó médiumok nem cserélnének. Szavai szerint szülei

gyakorlatilag mindent kockára tettek, éjt nappallá téve dolgoztak és végül nyertek. Az eredményt, az ország egyik, korában legjelentősebb magánkézben lévő vasútépítő vállalatát, az ebből fakadó anyagi biztonságot, a nekem, a gyerekeknek, az én gyerekeimnek, az unokáknak adott anyagi biztonságot a magyar média egy jelentős része már megénekelte. Természetesen korrekten, kiegyensúlyozottan, minden esetben a tények összességét figyelembe véve. Ugyanakkor abban is biztos vagyok — ahogyan Lőrinc is elmondta —, hogy akik ezeket a történeteket megéneklik, azok biztosan nem cseréltek volna velük vagy biztosan nem cseréltek volna az én szüleimmel. Legalábbis az induláskor egészen biztosan nem, hiszen biztosan nem irigylik az elvégzett munkát, nem irigylik az átdolgozott és átizgult éjszakákat és nem irigylik a versenygazdaságra való áttérés stresszét sem.

Szíjj László luxusjachtja olyan, mint a NER szakszervezeti üdülője
A tiszakécskei vállalkozó néhány év alatt lett Magyarország egyik leggazdagabb embere, története elválaszthatatlan Mészáros Lőrincétől. És a jelek szerint vagyonán is osztoznia kell a NER-elittel.

Kiemelt kép: Szijjártó Péter/Facebook

Ajánlott videó

Olvasói sztorik