Meglehetősen váratlanul ért, hogy be kell zárnom, mert még a múlt héten is azt mondta Gulyás Gergely miniszter a kormányinfón, hogy a kocsmákat nem fogják bezárni. Emiatt a kommunikációs probléma miatt nem kevés friss áru rohad majd rám
– mondta koronavírus terjedése miatti kormányzati korlátozásokról Balázs, aki egy II. kerületi kávézó és egy szintén budai kocsma tulajdonosa. Szerinte az újabb kényszerszünet ismét jelentős károkat fog okozni a vendéglátó szektorban. Igaz, úgy véli, minden attól függ majd, hogy meddig tart az újabb zárás.
Mint mondta, a mostani, 30 napra szóló korlátozás idején mindenképp megtartja az alkalmazottait, de azt nem tudja, hogy lesz-e erre módja, ha utána is zárva kell tartani. A frissen közölt kormányzati segítségnyújtásról szólva elmondta, a járulékmentesség és az 50 százalékos bérkompenzáció ugyan segítség, de szerinte ez nem fogja orvosolni a problémákat. Úgy látja, legalább áprilisig nem lesz fellendülés, és akkor is majd inkább a nyitott teraszokat keresik majd a vendégek.
Hasonló véleményt fogalmazott meg egy III. kerületi étterem-tulajdonos is, aki már szerdán kénytelen volt elküldeni az alkalmazottai felét. Andor úgy látja:
Nyilván nem egy hónapos lesz a zárás, mert karácsony előtt már senki nem fog kinyitni, nem lesz sem karácsonyi, sem januári rendezvény. Márciusig marad a teljes bizonytalanság. Legfeljebb az ételkiszállítás, illetve az elvitelre készülő áru tarthatja életben a boltot. Előbbi viszont magas költségekkel jár. Ezek a megoldások csupán arra jók, hogy így csak a személyzet felét kell elküldeni, és nem mindenkit.
A kormányzati bérkompenzációról és a járulékmentességről azt mondta, ez több segítség, mint amit az első záráskor kaptak, ám valójában ez sem számít sokat. A fizetések felének kifizetése azok esetében persze jó, akit meg tudnak tartani, mert részt vesz a kiszállítási feladatokban, de ez valójában nem munkaerő-megtartó intézkedés, hiszen a pincérnek és a pultosnak már nem tud munkát adni, ha ők nem termelik meg a bérük felét, hiába adja oda a másik felét az állam.
Pengeélen táncolva lehet próbálkozni talán. Mindenképp veszteséges lesz a működés. Aki el tud menni áprilisig, az megúszhatja. De kinek lesz 4-5 hónapos tartaléka?
– fejtegette. Andor arról is beszélt, hogy miközben minimális segítséget kapnak, például az adóhatóság és a közműszolgáltatók nem veszik figyelembe a történteket, ugyanúgy behajtanak mindent az utolsó fillérig. De a bankok már nem hiteleznek a vendéglátósoknak. Mint mondta,
Aki pedig korábban kölcsönhöz jutott, azok közül akad olyan, aki úgy néz szembe az új korlátozásokkal, hogy az első záráskor felhalmozott tartozásait sem tudta kifizetni.
A kisebb vendéglátóhelyek közül sokan nagy bajban vannak, sok helyen azért sem számít érdemben az 50 százalékos bérkompenzáció, mert az alkalmazottak minimálbérre vannak bejelentve, jövedelmük többsége a borravalóból származik. Az egyik belvárosi bár résztulajdonosa szerint éppen ezért hiába vezetik be a kompenzációt, mégis el kell küldeniük a dolgozókat. Ő is arról beszélt, a vendéglátó piacon általános helyzet, hogy sokan a borravalóval keresnek, azt pedig nem lehet kompenzálni.
A várható helyzetről érdeklődve megkerestük Gerendai Károlyt, aki évtizedeket töltött el a vendéglátóiparban, ő nyitotta meg Magyarország első Michelin-csillagos éttermét, a Costest. Az üzletember szintén azt hangsúlyozta, nem mindegy meddig tart majd a zárás, de azzal ő is egyetért, hogy jövő tavaszig nem várható semmilyen fellendülés, így sokaknak a következő korlátozás már csak a kegyelemdöfést adja meg. Ugyanakkor szerinte az első lezárások idején sokan alkalmazkodtak a helyzethez: kiszállításra, elvitelre alapuló működésre álltak át. Közülük bizonyosan nagyobb számban talpon maradnak majd.
A Costest 90 százalékos forgalomcsökkenés sújtotta, de új konstrukcióban végezzük a kiszállítást, így esetünkben számít az 50 százalékos bérkompenzáció
– fogalmazott. Szerinte egyenként kell megvizsgálni, hogy ez a segítség valójában kinek jelent mentőövet, bár szerinte a többség számára feltehetően nem elegendő, de mindenképpen érdemibb, mint az első szigorítások idején volt.
Gerendai arról is beszélt, problémásnak látja: azzal nem számolnak, hogy a béreken túl más költségek is vannak, mint például a rezsi, az alapanyagok és a bérleti díjak. Úgy véli, a bejelentett intézkedések legfeljebb egyes munkakörök megtartásához elegendőek. A szigorításokkal a helyzetre való tekintettel egyébként egyetért, és szerinte ezzel a vendéglátósok többsége is így van.
Polyák Norbert, a Gundel étterem ügyvezető igazgatója szintén azt látja problémásnak, hogy nem lehet tudni, meddig tart a zárás, és hogy ebben az időszakban végig igénybe vehető lesz-e a támogatás. Ő arról beszélt, hogy most minden segítség számít, ugyanakkor az éttermükben már az első hullám idején jelentős költségoptimalizálásra volt szükség. Úgy látja, általánosságban a vendéglátóhelyek esetében egy hónapnál tovább sokan nem tudják majd elkerülni a csődöt. Ő is arra számít, hogy tavasszal indulhat újra a vendéglátás.
Kiemelt kép: Ivándi-Szabó Balázs / 24.hu