Gazdaság koronavírus

A novemberi bruttó bér felét téríti meg az állam a bezárni kényszerülő létesítményeknek, de csak utólag

A munkáltatói terhekre adómentesség is jár a bértámogatás mellé. Kivéve, ha szálláshelyről van szó.

A gazdaságvédelmi intézkedésekről szóló kormányrendelet szerint 18 tevékenységi kör mentesülhet novemberre a foglalkoztatottak után a munkáltatói terhek megfizetése alól. Ezenkívül a bruttó bérre is 50 százalékos támogatást vehetnek igénybe. Ezek azok a munkáltatók, akiknek a tevékenysége gyakorlatilag ellehetetlenül a november 11-től 30 napra kihirdetett kötelező bezárás miatt.

Az adókönnyítés és bértámogatás csak novemberre jár. Cserébe mindegyik munkáltatónak

vállalnia kell, hogy a dolgozókat megtartja november végéig, és a szokásos bérüket is kifizeti úgy, hogy a támogatást majd valamikor utólag kapja meg.

A bruttó bér felét téríti vissza az állam, utólag

A rendelet kimondja, hogy a kedvezményezett 18 tevékenységi körben a munkaviszonyban foglalkoztatottak után novemberre nem kell megfizetni a klasszikus munkáltatói bérterheket, azaz a 15,5 százalékos szociális hozzájárulási adót és a 1,5 százalékos szakképzési hozzájárulást sem. Ezeken kívül  a rehabilitációs járulék alól is mentesülhet novemberre a foglalkoztató, ha eddig kellett fizetnie. A kivázóknál annyi a kedvezmény, hogy a novemberi kivaadó megállapításánál a személyi kifizetések nem számítanak bele az adóalapba. A katázók ezúttal semmilyen kedvezményt nem kapnak.

A foglalkoztatók azon kívül, hogy mentesülnek a szochó és a szakképzési hozzájárulás megfizetése alól, 50 százalékos bértámogatást is kaphatnak, a bruttó bérre, vagyis gyakorlatilag a korábbi bérköltség helyett csak a bruttó bér felét kell állniuk. Összeghatárt nem ír a kormányrendelet, azaz nem maximálták, hogy legfeljebb mekkora bruttó bérig él az 50 százalékos bértámogatás.

Minimálbért nézve eddig a bruttó 161 ezer forintra a teljes bérköltség 188 370 forint volt. Novemberben viszont nem kell megfizetni a munkáltatói terheket, ezért a bérköltség a bruttó bérrel egyenlő. A bruttó bér felét, azaz 80 500 forintot pedig bértámogatás formájában visszakaphatja a munkáltató. A novemberi bérköltség így minimálbér esetén 188 370 forint helyett csak 80 500 forint lesz. Vagyis a bérköltség több mint 57 százalékát vállalja át az állam:

Csakhogy míg az adófizetés alól a novemberi bérfizetésnél azonnal mentesül a cég, a bértámogatást nem azonnal kapja meg. Azt igényelni kell a kormányhivataloknál, amelyeknek nyolc napon belül döntést kell hozniuk, és majd az után folyósítják a munkáltatóknak a novemberi bértámogatást. Hogy mikor érkezhet meg a támogatás, arról nincs információ a rendeletben. Vagyis nem tudni, hogy megérkezik-e a december eleji, legkésőbb 10-i bérfizetésig.

Tehát miközben november 11-től 30 napra be kell zárniuk az egységeknek, aközben azért december elején is ki kell tudniuk fizetni a novemberi bruttó bért (munkáltatói terhek nélkül). Esetleg úgy, hogy már eddig is jelentősen csökkent a forgalmuk, illetve a tartalékuk is, ha egyáltalán maradt.

Mit jelent a minimálbérre vetítve, ha nem érkezik meg bérfizetésig az 50 százalékos bértámogatás? Nem a szokásos 188 370 forint lesz a novemberi bérköltség, hanem csak 161 ezer forint (mert szochót és szakképzési hozzájárulást nem kell fizetni). A bérköltség több mint 85 százalékát tehát bezárás mellett is elő kell tudni teremteni valahonnan. Aztán majd utólag megkapják a munkáltatók a bruttó bér felének megfelelő, 80 500 forintos visszatérítést is.

Ha valaki megnézi a 18 felsorolt tevékenységi kört, feltűnhet, hogy a szállásadók nem szerepelnek benne. Igaz, a szálláshelyeknek nem kell bezárniuk, de turistákat nem fogadhatnak, csak üzleti, gazdasági vagy oktatási célból érkező vendégeket. Rájuk azonban nem vonatkozik az adókönnyítés és a bértámogatás. A szálláshelyek ehelyett 80 százalékos visszatérítést kaphatnak a november 8-áig beérkezett foglalásaik után.

Frissítünk!

Időközben megjelentek az ágazati bértámogatás részletei a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat honlapján, ahol már azt írják, hogy legfeljebb a bruttó minimálbér másfélszereséig adható az 50 százalékos állami támogatás.

Kiemelt kép: Farkas Norbert / 24.hu

Ajánlott videó

Olvasói sztorik