Gazdaság

Nagy Elek BKIK-elnök mégsem indul Parragh Lászlóval szemben az MKIK-elnöki posztjáért

Azt az információt kaptunk arról, hogy a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara (BKIK) elnöke, Nagy Elek  indulna a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) hó végén esedékes tisztújításán az elnöki posztért Parragh Lászlóval szemben, megkérdeztük, valóban így van-e.

A BKIK megkeresésünkre azt írta, Nagy Elek BKIK-elnöknek valóban szándékában állt indulni az MKIK október végi tisztújító küldöttgyűlésén az elnöki pozícióért. A koronavírus járvány azonban megakadályozta abban, hogy a területi kamarák nagy többségét személyesen meg tudja látogatni, hogy elmondhassa elképzeléseit. Ezért úgy ítélte meg, azzal a törekvésével, hogy új irányokkal más szellemiségű vezetés honosodjon meg az országos kamarában, nem tudta mozgósítani azt a kritikus tömeget, ami a változáshoz szükséges. Ugyanakkor a jelenlegi, a koronavírus okozta válsághelyzetben a területi elnökök többségének a részéről nagyon nagy volt az igény a békés megoldásra és a kompromisszumra. Nagy Elek ezen okok miatt visszalépett a jelöléstől.

Hozzátették, a KATA-szabályozásról alkotott vélemény is mutatja a két szemlélet közötti különbséget. A budapesti kamara mielőtt bármilyen véleményt kialakított volna, megkérdezte a katás vállalkozókat: a kutatásban részt vevő válaszadók száma több mint 6000 volt. A kamara ezen válaszok, valamint a rendelkezésre álló statisztikai adatok és több szakmai szervezet javaslatainak figyelembevételével készítette el a KATA újraszabályozását célzó 7+1pontos javaslatát. Nem véletlen, hogy számtalan szakmai szervezet a vendéglátóktól az adótanácsadókig támogatta és támogatja a BKIK javaslatát. A BKIK továbbra is szorgalmazza a KATA törvény általa javasolt módosítását.

Nem szigorítani kellene a katát, hanem kiszűrni azokat, akik visszaélnek vele
A BKIK mentené a katát, de az adószakértők szerint nem eléggé.

Az MKIK-elnökség döntése értelmében a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara tisztújító küldöttgyűlésére 2020. október 29-én kerül sor. Az elnökjelöltek személyéről az Országos Választási- és Jelölőbizottság dönt. A kisadózás esetleges enyhítésével kapcsolatban azt írte megkeresésünkre az MKIK, hogy  Parragh László elnök nem képvisel a korábbi kamarai javaslattól, illetve a Pénzügyminisztérium legutóbbi állásfoglalásától eltérő álláspontot kata ügyben.

A csütörtöki kormányinfón is elhangzott, a kormány nem enyhítene a parlament által már elfogadott szigorításokon:

Kőbe véste a kormány a katát, nem enyhítenek a szigorításon
Nem lesz újabb bértámogatási program sem.

Koronavírus - Még több hír a témában

Kiemelt kép: Nagy Elek, a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara (BKIK) elnöke beszédet mond a Vállalkozások a környezetvédelemért címmel tartott konferencián a BKIK I. kerületi székházában 2019. november 13-án. Fotó: MTI/Illyés Tibor

Ajánlott videó

Olvasói sztorik