Gazdaság

A BKIK elnöke szerint még több visszaélés lehet a katázásnál, ha nem korrigálnak a szigorításon

A Budapesti Kereskedelmi és Iparkamarához tömegesen érkeztek elkeseredett panaszlevelek a budapesti vállalkozóktól, mert nem értik, miért javasolta a kamara országos elnöke a kisadózás szigorítását.

Mint írtuk, a szigorítás miatt akár hatszoros adót is fizethet jövőre egy-egy katázó:

Így fizethetnek a katázók hatszoros adót jövőre
Sőt, mivel nem egyértelmű a módosítás szövege, nyolcszoros adóemelés is megvalósulhatna.

A  BKIK tudomása szerint a 400 ezer katást érintő szigorítást semmilyen egyeztetés nem előzte meg a vállalkozásokkal, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MIKIK) nevében egyedül Parragh László képviselte a véleményét – fejtette ki a Növekedés.hu-nak Nagy Elek a BKIK elnöke. A budapesti iparkamarának nincs nyilvántartása a katásokról, bevételeikről, de a kormányzati közlések alapján a 40 százalékos büntetőadó a katázók 20-30 százalékát, mintegy 100 ezer katást érinthet.

Hogy indokolt-e jelenleg a kata szigorítása, az Nagy Elek szerint nehéz kérdés, mert az előnyök mellett komoly veszélyei is vannak a lépésnek, megnőhet a visszaélések száma. Jelenleg 250 milliárd forint körüli költségvetési kiesést jelenthetnek a katás visszaélések a munkabérre eső közterheknél, és hozzávetőleg 50 milliárd forint kiesést osztalék ágon. Ráadásul ez a negatív költségvetési hatás a válság miatt megindult vállalati költségcsökkentő programok miatt rövid idő alatt akár a többszörösére is nőhet, ha százezres nagyságrendben szervezik ki katás alvállalkozóvá a jelenlegi alkalmazottakat a törvények kijátszásával.

A szigorítás miatt még több lehet a visszaélés

A BKIK szerint valós a kockázat, hogy az előírások kijátszása miatt nem keletkeznek számottevő pluszbevételek a szigorítástól, illetve hogy jónéhányan visszatérnek a szürke, illetve fekete gazdaságba. A kata költségvetési bevételi sora várhatóan emelkedni fog, de jellemzően nem a 3 millió forintos értékhatárhoz kötött plusz 40 százalékos adóbefizetések miatt, hiszen ezt valószínű elég sokan ki fogják kerülni, hanem inkább a katás visszaélések további terjedéséből adódóan.

A szigorítás miatt vélhetően sokan „szétszámlázzák” majd a bevételeiket, hogy elkerüljék a büntetőadót. Ez történhet például úgy, hogy megbízható, főállású vagy nyugdíjas ismerősöket, rokonokat kérnek meg rá, hogy számlázzák le nekik a három millió forint feletti bevételi részt, mellékállású katásként (havi 25 ezer forint adó mellett).

Összességében a BKIK úgy véli, komoly a kockázat, hogy jövőre tovább fog nőni az idén 300 milliárd forintra becsült katás adócsalásokhoz kötődő központi költségvetési kiesés, ami miatt a Pénzügyminisztérium várhatóan további szigorításokat fog kezdeményezni, hacsak nem lesz erről egy komoly párbeszéd. Hogy mentsék, ami menthető, elindítottak egy online vállalkozói konzultációt. Azt szeretnk, hogy a beérkező válaszok alapján a parlament őszi ülésszaka idején korrigálni lehessen a január 1-től életbe lépő katás változásokat. Álláspontjuk szerint hosszú távon kell megoldani, hogy a kata betöltse eredeti küldetését.

Kiemelt kép: Neményi Márton / 24.hu

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik