Gazdaság

Kőbe véste a kormány a katát, nem enyhítenek a szigorításon

A kormány véglegesnek tekinti a kisadózó vállalkozások tételes adójának (kata) 2021. január elsején hatályba lépő szabályozását – mondta az Mfor.hu kérdésére Gulyás Gergely miniszter a csütörtöki Kormányinfón. Ennek értelmében a parlament előtt lévő adócsomaghoz nem terveznek a katával kapcsolatban módosító indítványt benyújtani.

A törvényjavaslatban egyébként egy aprócska könnyítés azért mégiscsak van a katával kapcsolatban, ahogy írtuk:

Kicsit enyhítenének a kata szigorításán
Külföldi partnernél kevesebb lenne a katás büntetőadó. Csökkenne a kivaadó, és bővülhetne a kivázók köre.

A portál emlékeztet rá, hogy vállalkozási szövetségek, kamarák (mint a VOSZ vagy a BKIK) szerint jelen gazdasági helyzetben nem időszerű a kata szabályainak szigorítása (így a 40 százalékos büntetőadó beléptetése az egy kifizetőtől származó, 3 millió forint bevételt meghaladó összegnél). Jelenleg egyébként mintegy 450 ezer vállalkozás katázik.

Gulyás Gergely azt is elmondta a portálnak, hogy nem készül a kormány újabb bértámogatási programra a gazdaságmentő intézkedések részeként. Gulyás Gergely szerint a kormányban úgy látják, most a beruházások támogatása a legfontosabb, ez biztosíthatja, hogy jövőre növekedjen a gazdaság, és legyenek munkahelyek. Ettöl függetlenül sokféle javaslat van a kormány asztalán, és egyedi döntések születhetnek a munkahelyek megtartása érdekében – tette hozzá. Vagyis a kormány gazdaságmentő intézkedéseinek fókuszába a munkahelymegőrzés helyett a beruházások felpörgetése került.

Az is kiderült, hogy a gazdasági növekedést támogató beavatkozásra mindenképpen szükség van, mert az idei harmadik negyedévben – a kormány előzetes információi alapján – negatív előjelű volt a GDP az előző év hasonló időszakához viszonyítva. A második negyedévhez képest azonban pozitív adatot vár a miniszter. A miniszter szerint a járvány elhúzódása csökkentheti a 2021-re tervezett 4,8 százalékos növekedést. (Orbán Viktor miniszterelnök korábban ősz végére, tél elejére várta a járványcsúcsot, de most már inkább a téli hónapokra teszik ezt.)

Kiemelt kép: Neményi Márton / 24.hu

Ajánlott videó

Olvasói sztorik