Élet-Stílus

Nem lehetetlenség, hogy a nyáron túl is élvezhessük a nyaralónkat

Aki komolyan fontolgatja a lehetőséget, annak jó hír, hogy nem kell szétbontani az egész ingatlant azért, hogy a hűvösebb időszakok beköszöntével is kellemes meleget varázsoljon a nyaralójába. Mutatunk egy pár okos megoldást.

A nyaralókat jellemzően a nyári hónapokban használjuk, és nem egyszerűen a sokatmondó nevű nyaralások, nyári szabadságolások apropóján. Az ilyen kis bungalókat épületgépészeti szempontokból is úgy alakították ki, hogy a szezonban használjuk őket. Nem csak, hogy a szigetelés miatt nem megfelelők az egész éves igénybevételre, de jellemzően nincs bennük fűtés sem, így a hidegebb hónapokban már nem tűnnek olyan komfortos választásnak. Igaz, a klímaváltozás eredményeként egyre hosszabbak a nyarak:

az utóbbi években áprilisban, májusban és szeptemberben is több volt a napsütéses órák száma, aminek következtében felértékelődött a nyaralók értéke.

Sokszor játszadozhat el az ember a gondolattal, de jó is lenne akár télen, vagy a csodás hangulatú ősszel visszavonulni a hétvégi házba a mindennapok elől. Ugyan a kemény mínuszok már nagyobb kihívás elé állíthatnak minket, de nyári szezon könnyedén kitolható / előbb megkezdhető, ha hajlandóak vagyunk egy kisebb beruházást meglépni a ház felkészítésére.

Nem kell szétbontani az egész házat

Aki komolyan fontolgatja a lehetőséget, annak jó hír, hogy nem kell szétbontani az egész ingatlant azért, hogy a hűvösebb időszakok beköszöntével is kellemes meleget varázsoljon a nyaralójába. Természetesen nem lehet megúszni anyagi ráfordítás nélkül, de szerencsére ma már több alternatíva is elérhető. Ugyan mi sem lenne hangulatosabb egy pattogó kandallónál, de a meleg elővarázslásához tűzifa szükséges, amit meg kell vásárolni, szállítattatni, tárolni, illetve a kéményt is rendszeresen ellenőriztetni kell (már ha van).

Jó hír, hogy az elektromos panelek választéka viszont egyre nagyobb, népszerűségük oka pedig érthető: könnyen felszerelhetők és hamar működésbe is lehet helyezni őket. Aki kedveli a modernebb okos-megoldásokat, akár wifi-kompatibilis eszközt is vehet, hogy a távolból már azelőtt elkezdje fűteni a lakást, hogy megérkezne – így betoppanva nem egy jégverem fogadja, hanem a komfortos környezet.

Kis bukszától a vastag pénztárcáig – bárkinek elérhető az okosabb otthon!
Az elmúlt évek során az okosotthon-piacon hatalmas változások és előrelépések történtek, így azok előtt is megnyíltak a lehetőségek, akik csak pár olcsóbb megoldást szeretnének kipróbálni.

A pár éve még luxusnak számító elektromos padlófűtés is elérhetőbb közelségbe került. Nem igényel különösebb karbantartást, hosszú élettartamú megoldásról van szó, ráadásul a kivitelezés sem tart tovább pár napnál. Egyes típusokat akár maga is telepíteni tud a vásárló. És akkor még nem is beszéltünk az esztétikai szempontokról: mivel a fűtőrendszer láthatatlan, ezért a bútorok elrendezésénél sem kell számolni konvektorral, radiátorral, ezért a kis helységekben hasznos terület spórolható az alkalmazásával. A fűtőpanelek esetében is, hogy ma már számos dizájnos kialakítás közül választhatunk, amik a minimalistább, modernebb megjelenésű szobákban is jól mutatnak.

Fedezzük fel az őszi, téli „nyaralást!

Fotó: NordArt

Az őszi-téli időszakban ha ugyan pancsolni és sütkérezni nem is tudunk, a maximális pihenésről azért nem kell lemondani. Elég példát venni a skandináv országokról, ahol az otthonosság, a kényelem és egy jó vacsora elég a boldogsághoz. Nincs is jobb érzés, mint egy kellemes, hűvös őszi séta után megérkezni a melegbe és kézbe venni egy bögre forralt bort. Már csak azért is érdemes ilyenkor felfedezni a környéket, mert a szezon elmúltával egy teljesen új arcát ismerhetjük meg nyaralóhelyeinknek – a Balaton környéke akkor is gyönyörű, ha éppen elcsendesett az élet. Így teljesen átélhetjük a norvégok életérzését, akik kényelmesen, tisztán és elektromosan fűtenek.

Szponzorált tartalom

A cikk a NordArt támogatásával készült.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik