Élet-Stílus

Kis bukszától a vastag pénztárcáig – bárkinek elérhető az okosabb otthon!

Az okosotthoni eszközök széles választéka aknamezőnek tűnhet a felhasználók szemében, hiszen számtalan kérdés merül fel a kiválasztás során: melyek azok a kütyük, melyek tényleg élhetőbbé, otthonosabbá, biztonságosabbá teszik a lakásunkat - és mégis milyen áron? Utóbbi szempont abban is segít, hogy egyszerűbben dönthessünk.

Szerencsére kijelenthető, hogy ma már mindenféle büdzsébe illeszkedő eszközt találhatunk, tervezzünk szűkösebb, vagy megengedőbb költségvetéssel. Minden beruházás viszont a konkrét célok megfogalmazásával kezdődik. Inkább a szórakozás, úgymint a házimozizás, az audiovizuális élmények, a fényvezérlés, vagy az olyan kényelmi funkciók az elsődlegesek, mint mondjuk a hővezérlés? Ettől függ, mégis mi kellhet az okosházba.

Az óvatos kíváncsiaknak

Az elmúlt évek során az okosotthon-piacon hatalmas változások és előrelépések történtek, így azok előtt is megnyíltak a lehetőségek, akik csak pár olcsóbb megoldást szeretnének kipróbálni. Sokan az intelligens fényvezérlés miatt kapnak rá a dolog ízére, hiszen rendkívül kényelmes dolog, hogy az embernek nem kézzel kell kapcsolgatnia a lámpát, mert az elvégezhető egy okostelefonos applikáción keresztül, mellyel ráadásul a fényt akár napszakhoz is igazíthatjuk. A különféle izzók, LED-sorok, kislámpák kínálata egyre szélesebb, több gyártó, akár bútorgyártó kínálatában is találhatunk számunkra megfelelőt.

Az egy fokkal bátrabbaknak

Akik főleg spórolási céllal választanak okos megoldásokat, mondjuk hővezérlés miatt, már egészen jó áron beruházhatnak olyan technológiába, ami idővel nem csak visszahozza az árát, de hosszabb távon is jótékonyan hat a pénztárcára. Érdemes lehet megismerkedni az időjárás állomásokkal, okostermosztátokkal. Az ilyen kütyük nem csak a külső és belső hőmérsékletet mérik, de akár a széndioxid-mérők is, így időben figyelmeztetést kaphatunk, ha nagyon szellőztetni kéne.

Mint a norvégok

Norvég okos fűtések a NordArttól. Okos telefonnal, ingyenes applikációval távolról irányítható elektromos fűtések, melyek kapcsolhatók a Google Home és a Homey okos otthon rendszerekhez. Fűts úgy, mint a norvégok… kényelmesen, tisztán, elektromosan.

De gondolkodhatunk akár wifi-támogatással rendelkező elektromos fűtőpanelekben, amik már okostelefonról is vezérelhetők a távolból. Elérhetők olyan modellek, amelyekhez nem szükséges központi egység telepítése, így pedig olcsóbban kiépíthető az okosfűtés. Az ilyen panelek segítségével az aktuális napi teendőkhöz igazíthatjuk a fűtést, de számtalan lehetőséget hordoznak még magukban: a gyerekszobákban is felügyelhetjük távolról az értékeket, vagy előre beállíthatunk hőmérsékletet a hétvégi házakban, nyaralókban, irodákban, használhatunk különféle takarékossági programokat applikáción keresztül.

Akinek a jövő lakása kell

A profin összerakott okosotthon már komolyabb tervezést kíván, de egy rugalmas és funkciógazdag rendszer már tényleg minden téren segíti a hétköznapi életet. Nem kell azonban megijedni: hazánkban már több cég is szolgáltatásként kínálja akár komplett okosotthonok tervezését, beszerelését és programozását, amivel lefedhetők az egyedi igények, úgymint a beléptetés, hőmérsékletvezérlés, világítás, árnyékolás, öntözés, multimédiás funkciók, vagy az energiavezérlés okosítása. Amennyiben laikusok vagyunk a területen, érdemes lehet megfontolni a profi segítséget, vagy apróbb lépésekkel idővel beleásni magunkat a témába.

A lényeg, hogy mindenki saját döntése szerint bővítheti otthonát a számára szimpatikus megoldásokkal, egyedi igényei szerint választhat, mit szeretne vezérelni, automatizálni.

Kiemelt kép: NordART

Szponzorált tartalom

A cikk a NordArt támogatásával készült.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik