Gazdaság

Hatalmas pénzeket keresnek az állami divatügynökség dolgozói

Tevékenységével még nem robbant be a világ élvonalába, de a fizetések már világszínvonalúak a magyar divatnak irányt mutató és kereteket adó Magyar Divat és Design Ügynökség Nonprofit Zrt.-nél, írja a Népszava.

A lap szerint az Orbán Ráhel közeli, állami milliárdokkal megtámogatott divatcég most közzétett 2019-es mérlege szerint közel félmilliárd forintot, bérjárulékokkal együtt 445 milliót költöttek el bérköltségekre a tavaly statisztikai átlagban 10 munkavállalóval dolgozó ügynökségnél.

2018-ban még 1,4 millió forint volt a havi átlag vezetői bér, tavalyra ez 2,6 millió forintra kúszott fel, de elég komoly tanácsadói szerződések köttethettek az ügynökségnél, mivel a mérleg szerint tavaly összesen 146 millió forintot fizettek ki tanácsadásért, illetve 73 milliót szakértői díjakra.

A cikkben emlékeztetnek, a vállalkozást 2018-ban alapította az állam a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) égisze alatt azok után, hogy piaci hírek szerint a turizmus után a dizájn és divatvilág is felkeltette a miniszterelnök lányának érdeklődését.

Az állami cég kapott maga alá egy elegáns istenhegyi úti villát, illetve egymilliárd forint közpénzt az elinduláshoz, élére pedig az a Bata-Jakab Zsófia került, aki nem mellesleg Orbán Ráhel barátnője.

Kiemelt képünkön Bata-Jakab Zsófia. Fotó: MTI/Kovács Tamás

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik