Gazdaság

Leszerepelt a magyar nyugdíj

Elkészült a Natixis új Globális Nyugdíjindexe, és annak európai összesítése is. Az index az alapján rangsorolja az országokat, hogy milyen az idősek hozzáférése az egészségügyhöz, milyen az életminőségük, az anyagi jólét az egész országban, és ehhez képest a nyugdíjak.

Az Index által viszgált 44 ország közül Izlandon a legjobb a helyzet, majd Svájcban és Norvégiában, az első tízben pedig ott van Írország, Hollandia, Új-Zéland, Ausztrália, Kanada, Dánia és Németország is. Magyarország csak a 33., átlagos teljesítménye a mutatókban 59 százalék, aminél csak a lettek 53, és a görögök 41 százalékos értéke a rosszabb a kontinensen – írta a Napi.hu. A régióban Szlovénia 71, Ausztria és Csehország 73, Lengyelország 64 és Szlovákia 63 százalékos eredménye is felülmúlja a magyart.

A Portfolio a részletekről azt írta, hogy:

  • A nyugdíjindex alkotóelemei közül az egészségügyi jólét tekintetében a sok észak-európai ország között ott van a top 10-ben Japán és Ausztrália is.
  • Az anyagi jólétet nézve Csehország áll a harmadik helyen a világon, de ott van ég az első 10 ország között Ausztria és Szlovénia is.
  • A nyugdíjasok anyagi jólétét tekintve Magyarország a 14. helyen szerepel. A pénzügyi, egészségügyi jólétet és életminőséget nézve azonban nem remekelünk.
  • A pénzügyi jólétben Szingapúr, Új-Zéland és Ausztrália vezet, de felfértek európai országok is a legjobbak közé.
  • Az életminőségben egyértelműen Finnországé a vezető hely, de a dobogón ott van Norvégia és Dánia is.

Kiemelt kép: Farkas Norbert / 24.hu

Ajánlott videó

Olvasói sztorik