Gazdaság koronavírus

Csendben hatósági árra állt át a PCR-tesztelő magánegészségügyi laborok egy része

Egy kormányrendelet értelmében szeptember 21-től a magánegészségügyi szolgáltatók a koronavírus-fertőzés megállapítására szolgáló PCR-teszteket hatóságilag megállapított áron, 19 500 forintért kínálhatják. Pár napja jött már arról hír, hogy emiatt volt labor, amelyik felfüggesztette a tesztelést. Az Mfor.hu azt nézte meg, a magánegészségügyi szolgáltatók közül kik folytatják hatósági áron is a PCR-tesztelést, és kik nem.

Úgy tűnik, a magánegészségügyi szolgáltatók egy része szép csendben, minden kommentár nélkül javította PCR-tesztjeinek árát, így ma már 19 500 forintért találjuk meg a Wáberer Medical Center, a Róbert Magánkórház, a Medicover, a Kelen Kórház, az Aniron Egészségközpont, a Swiss Clinic, a Budai Egészségközpont, a Dr. Rose és a Neumann Labs  honlapján is a szolgáltatást. Négy labor, a PentaCore, az Affidea, a FirstMed és a DermaMedical viszont felfüggeszette e tesztelést.

Népszavának nyilatkozó Rékassy Balázs egészségügyi közgazdász szerint a szabadáras teszteken a szolgáltatást szervezők 4-7 ezer forintot kerestek, a laboroknak pedig 2-3 ezer forintos árrése volt. Ebből az is látszik, hogy a maximált árral a kicsik kiszorulnak a piacról. Ezen az áron csak azoknak éri meg vállalni a feladatot, akik maguk látják el a labormunkát és kellően nagy számú vizsgálatot végeznek. A szakember megjegyezte: a tesztek árát a piacon maga az állam srófolta fel, amikor a járványügyi hatóság is 30 500 forintra árazta a vírus diagnosztikáját.

Kiemelt kép: Marjai János / 24.hu

Ajánlott videó

Olvasói sztorik