Gazdaság

Budapest vonzáskörzete nem a világ vége, még sincs feltétlenül vezetékes internet

Bármennyire hihetetlennek tűnik, létezik még olyan város, városrész Magyarországon, ahol nincs vezetékes internet. Annak ellenére, hogy a kormány azt ígérte, 2018-ra teljes lesz a szélessávú internetlefedettség. Olvasónk nem a világ végén, hanem a főváros közelében, Dunakeszin él, és legnagyobb bánatára a nemrégiben épült lakóparkban nem elérhető a vezetékes internetszolgáltatás. Ez őt a digitális oktatással terhelt idei évben szülőként, és tanárként egyaránt rosszul érintette, ahogy azokat a sorstársait is, akik home office-ban dolgoztak, és közben a gyerekek digitális oktatásának hátterét próbálták biztosítani.

Kábel van, net nincs

Mint megtudta, két évvel korábban behúzta ugyan az Invitel a lakóparkba az internetkábelt, azonban azóta se működik senkinél a szolgáltatás. Olvasónk februárban igényelt az Inviteltől netet, de nem jelzett vissza a cég, és mi is hiába kérdeztük. A környéken amúgy azt rebesgetik, kivitelezési hiba lehet a háttérben. Hogy valami valóban nem stimmel, az az Invitelt idén márciusban megvásárló Digitől érkezett válaszból derült ki. Ezek szerint az Invitel pilot projektként – miniben – indult hálózatfejlesztése a településrendezés után elmaradt, mivel a korábbi hálózatot a telkek beépítése során megrongálták. A közművek föld alatt futnak, ezért újabb nyomvonalat egyéb szolgáltatóként nem húzhatnak be, csak teljes, új nyomvonal-kiépítés jöhetne szóba, tehát jelenlegi állapotában a hálózat nem fejleszthető a meglévő nyomvonalon. Ugyanakkor nem maradhat ez mindig így, hiszen a Digi hosszú távú célja az országos lefedettség – tették hozzá.

A Magyar Telekom azt írta, Dunakeszi ingatlanjainak 80 százalékát 1 gigabites (1000 Mbit/s) hálózati hozzáféréssel fedik le, de olvasónk lakóparkjában egyelőre nincs kiépített hálózatuk. A hálózatbővítés keretében készülnek arra, hogy kiépítsék a lakópark ellátását szolgáló kábelt, egyelőre a tervezési fázisban járnak. A kivitelezést idén szeretnék elindítani, a megvalósítás és annak üteme azonban nagyban függ az engedélyezési folyamatoktól – tette hozzá a cég, amely 2,2 millió, gigabites (1000 Mbit/s) sebességű elérést kínál optikai és kábelhálózatuk, a magyarországi otthonok és vállalkozások több mint 40 százalékát lefedve.

Mobilinternet kontra vezetékes

Olvasónk vezetékes internet híján mobilinternet-előfizetést kötött, aminek a költségek miatt annyira nem örült. A Telekomnál havi 6900 forintot fizet a mobilinternetre, miközben a Diginél a tv+internet körülbelül havi 5000 forint lett volna. Ezzel éves szinten bő 20 ezer forint többletköltsége lett, plusz a mobilinternet miatt routerből is 15 ezer forinttal drágábbat kellett vennie.

Megnéztük, nem feltétlenül törvényszerű egyébként a jelenleg elérhető díjcsomagoknál, hogy a mobilinternet drágább legyen. Viszont az otthoni mobilnetnél korlátos az adatkeret, ha azt eléri a felhasználó, korlátozzák a sebességét, vagy nem fog tudni netezni. Nem feltétlenül igaz, de előfordul az is, hogy a mobilnet sebessége elmarad a vezetékes internetétől. Nem is beszélve arról, hogy garantálni több szolgáltató is csak a 0-s sebességet képes.

Ahogy a táblázatból is látszik, a válaszoló három cég közül kettő, a Digi és a Magyar Telekom kínál vezetékes, korlátlan internetet, a weboldalaikon megadott információk alapján (egyéb feltételeket nem néztünk, csak a főbb mutatókat) havi 3100-8020 forint közötti árban (péntektől volt változás), akár 2000 Mbit/s kínált, és 300 Mbit/s garantált letöltési sebességgel.

A Telenornál csak mobilinternet elérhető. A Diginél viszont csak akkor elérhető a mobilnet és más mobilcsomagok, ha a cég által kínált valamely más szolgáltatást is igénylünk, illetve ha van lefedettség. Önállóan, csak mobilnetet jelenleg nem kínálnak.

Az otthoni mobilnet (ha csak mobil interenetet akarunk rendelni, amit tablethez, laptophoz, számítógéphez használunk) a három cégnél havi 1000 és 7590 között rendelhető meg, sebessége maximum 300 Mbit/s lehet, de ahol feltüntetik a garantált sebességet is, az nulla.

A Telenor válaszában hangsúlyozta, ők mobilszolgáltatóként a vezetékes internetszolgáltatások alternatívájaként kínálják a mobilinternetet, mely a hazai lakosság 99,5 százaléka számára elérhető, alkalmas otthoni munka, digitális oktatás, vagy szórakozás céljára is. Dunakeszin is biztosított a megfelelő 4G beltéri lefedettség. A Telekom weboldalán 98 százalékos 4G lefedettséget ír, a Diginél százalékos adatot nem találtunk.
A Telenor kiemelte továbbá, hogy amikor a koronavírus-járvány alatt a szokásoshoz képest jelentősen megnőtt a mobilinternet-forgalom, és a mobilhasználat koncentrációja, paramétermódosításokat és kapacitásbővítést végzett, hogy ki tudják szolgálni az átlagosnál nagyobb igényeket. Azóta bővítették is hálózatukat.

Szerintük a mobilinternet hordozhatósága kifejezetten előny a vezetékes internettel szemben, főleg hogy az előfizetők a tarifához használt modemet vagy routert akkor is magukkal vihetik, ha alkalmanként több mobiladatra, vagy magukkal vihető wifi-hotspotra van szükségük, például egy hosszú hétvégén vagy a nyaralóban.

2018-ra ígérte a kormány a teljes lefedettséget

Deutch Tamás az internetről és a digitális fejlesztésekről szóló nemzeti konzultáció (InternetKon) előkészítéséért és lebonyolításáért felelős miniszterelnöki biztos 2015 nyarán emlékeztetett rá, hogy a kormányzat az uniós céldátumnál két évvel korábban, 2018-ra kívánja elérni, hogy minden háztartásnak módja legyen hozzáférni a szélessávú internethez. Pontosabban legalább 30 Mbps sebességű, teljes szélessávú internetlefedettséget tűztek ki 2018-ra, 2020-ra pedig legalább 100 Mbps sebességű, 50 százalékos lefedettséget.

A szélessávú internet fogalma egyébként elég képlékeny, illetve a netsebesség gyorsulásával párhuzamosan folyton változik. Korábban 50-60 kBit/s sebesség is annak számított, később már inkább az 1-2 Mbit/s-tól sorolták ide a szolgáltatásokat.

Nehéz megmondani, teljesült-e a kormányígéret, mindenesetre egy uniós jelentés szerint 2018 közepére a vezetékes szélessávú internet-lefedettség Magyarországon 94,4 százalékos volt (ez valamelyest elmarad az EU-átlagtól, ami 96,7 százalék), vidéken pedig 91,6 százalékos. Az újgenerációs (NGA, optikai kábeles) vezetékes internet-lefedettség országosan 86,8 százalékosra emelkedett ekkorra, vidéken pedig 64,6 százalékra, miközben az uniós átlag 52,3 százalék volt.

Ha nincs vezetékes, lehet kérni „szupergyors” korlátlan mobilnetet

A Telenor hívta fel a figyelmünket rá, hogy a kormányzati Szupergyors Internet Program (SZIP) keretében a három mobilszolgáltató mobilinternetet kínál kizárólag azon családoknak, amelyeknél nem elérhető a vezetékes internet. Hogy ki veheti igénybe a SZIP-et, azt online lehet kideríteni. Mi megnéztük, a lakóparkból találomra kiválasztott utca és házszám jogosult lehetett a SZIP-re, olvasónk lakcímét azonban nem ismerte fel az utoljára 2019. március 12-én frissített rendszer, így nem tudjuk, nekik járhat-e.

Arra nem jöttünk rá, hogy miért hívják szupergyorsnak, amikor jóval lassúbb, mint az egyébként kínált mobilinternet, hiszen maximum 30 Mbit/s a sebessége. Szerintünk az ára sem feltétlenül mondható versenyképesnek, havi 5600 és 10 490 forint közötti a tarifa. Viszont előnye a többi különálló mobilnettel szemben, hogy korlátlan.

Kiemelt kép: Dunakeszi látkép. Fotó: H. Szabó Sándor /MTI

Ajánlott videó

Olvasói sztorik